Grendel ’75: kurátori tárlatvezetéssel zárul a csoportos kiállítás

Grendel ’75: kurátori tárlatvezetéssel zárul a csoportos kiállítás

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület 2023-ban képzőművészeti pályázatot hirdetett Grendel Lajos (1948–2018) Kossuth-díjas író születésének 75. évfordulójára emlékezve. A képzőművészeti pályázat felhívását megküldtük határon túli magyar és magyarországi alkotóknak, így a zsűri döntése nyomán 4 országból, 58 alkotótól 82 mű kerül kiállításra. A Grendel ’75 nemzetközi kiállításon a felvidéki, délvidéki, erdélyi és magyarországi képzőművészek műveit mutatjuk be.

A pályázó művészektől elsősorban a Grendel regényeiben megjelenő nemzedéki,
nemzetiségi sors- és létproblémákat feldolgozó, közép-európai abszurditásokat bemutató
alkotásokat, valamint Grendel-portrékat vártak.

A munkák értékelése képzőművészeti és irodalomtörténeti szempontokat figyelembe véve
történt meg. A zsűri: Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, Tóth László József Attila-díjas író, az MMA levelező tagja, dr. habil. Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész, Novotny Tihamér művészeti író, Grendel Ágota, az író özvegye, Miglinczi Éva művészettörténész.

Hírdetés

A képzőművészeti anyagot izgalmassá teszi a Grendel-portrék sokszínűsége s az, hogy a
képzőművészek a grendeli verbalitást miként fordítják át a vizualitás nyelvére. A Grendel ’75 képzőművészeti kiállítás januárban a magyar kultúra napja alkalmából nyílt meg a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumban és április 28-ig tart.

Az előadás helyszíne és időpontja: 2024. 4. 27. – Brämer-kúria, Žižkova 18., Pozsony, 14 óra. Szervező: SZNM – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület.

További részletek az Eseménynaptárunkban olvashatóak.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »