Francia helyzetkép elnökválasztás előtt

Francia helyzetkép elnökválasztás előtt

A privatbankar.hu elemzést közöl a vasárnap sorra kerülő franciaországi elnökválasztás várható fejleményeiről.

A portál szerzője, Káncz Csaba szerint az első két helyen a jelenlegi államfő, Emmanuel Macron és legnagyobb riválisa, Marine Le Pen végezne és ők mérkőznének meg a két héttel később esedékes második fordulóban, amennyiben senki nem szerezne abszolút többséget már az első körben.

Egy friss francia felmérés szerint Marine Le Pen 47 százalékot kapna Emmanuel Macronnal szemben az elnökválasztás második fordulójában, amely a valaha mért legmagasabb érték. Ennek alapján a verseny nagyon szoros lehet majd április 10-én és 24-én. Márpedig Macron esetleges bukása óriási politikai és pénzügyi zavart idézne elő az Európai Unióban.

A két nagy párt (a Köztársaságiak és a Szocialisták) jelöltjei haloványan muzsikálnak a felmérések szerint, ami Macront egyedüli főáramlatú jelöltként hagyja a mezőnyben. 2017-ben a centrista jelölt biztosan nyert, így sokan még mindig abban a hitben vannak, hogy ez megismétlődik. Macron még mindig viszonylag fiatal a maga 44 évével, akár Európa legfontosabb vezetője lehetne Angela Merkel távozása után.

A piacok alapvetően még mindig abban a hitben vannak, hogy simán veszi ebben a hónapban a kétfordulós elnökválasztási akadályt. Ezzel ő lenne 2002 óta az első francia elnök, aki második mandátumot nyer el.

De az első forduló itt van vasárnap, az olló pedig szűkül. Már csak hat százalékpont a különbség Macron és euroszkeptikus fő ellenfele, Marine Le Pen között a második fordulós előrejelzés szerint.

Hírdetés

Le Pen az utóbbi időszakban minden energiájával a megélhetési válságra koncentrált kampányában, ami erős téma az elszálló energia- és élelmiszerárak időszakában.

Azt az EU-t, amelyet „törvénytelen szupranacionális szervezetnek” tart. Le Pen meg van győződve arról, hogy Franciaország hanyatlik, ezért vissza kell találnia az egykori nagyságához („grandeur”). Számára a külkapcsolatok csakis szuverenista, önálló francia alapállásból lehetségesek.

Márpedig a francia inflációs ráta 5 százalék fölé szökött, az elektromos energia ára az egekbe ugrott, az életszínvonal esik, így a választók bizony elgondolkodhatnak a váltáson. 2017-es kampányához képest Le Pen most mérsékeltebb programmal jelentkezett: így az eredeti tervét a francia frank visszaállításáról mára elvetette.

De ahogyan a Euro Intelligence írja, Le Pen valójában egy „báránybőrbe bújt farkas” protekcionista programjával. Le Pen 20 ezer vámtisztet akar munkába állítani a csalásmegelőzés örve alatt, akiket az olasz és a német határon vetne be az importáruk ellenőrzésére. Ez viszont gyakorlatilag megkérdőjelezné az európai közös piacot, amely 1993-ban jött létre. Le Pen ezt nem nevezi „Frexitnek”, de valójában a határőrizet ilyen szintű megerősítése ebbe az irányba mutat.

Ez a mindennapokban rémálom lenne a költségek és hosszabb várakozások tekintetében a vállalatok számára, amelyeket már amúgy is megviselt hasonló okok miatt a Brexit. Nem lenne igazán üzleti bizalmat erősítő lépés egy inflációs környezetben. Ráadásul bizonyosan nem maradna válaszlépések nélkül az EU többi tagállama részéről.

A 2017-ben Le Penre szavazók 40 százaléka ma úgy gondolja, hogy Le Penből „kitünő” elnök válna. Macron esetében ugyanez az arány kevesebb, mint 20 százalék. Márpedig ez negatívan befolyásolhatja a Macron-szavazók választási részvételét.

Le Pen jó ideje középre mozdult el, így a korábbi oroszbarát véleménye már nem okoz károkat kampányának, Moszkva inváziója ellenére. Végül mellette szól az is, hogy már hónapok óta egyre és folyamatosan szűkül a különbség Macron és közötte – zárja cikkét Káncz Csaba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »