Forró Krisztián a Körképnek az államfőválasztás 1. fordulója után: A lemondásom nincs terítéken (Interjú)

Forró Krisztián a Körképnek az államfőválasztás 1. fordulója után: A lemondásom nincs terítéken (Interjú)

Nyitókép: Körkép.sk

A 2024-es szlovákiai köztársaságielnök-választás végeredménye szerint Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke végül csalódást keltő módon a szavazatok 2,90 százalékát szerezte meg. Ez 65 588 leadott szavazatot jelen, ami a fele annak, mint amit alig fél évvel ezelőtt a magyar párt elért a parlamenti választásokon.

Forró Krisztián a szavazatok 100 százalékos összeszámolása előtt, röviddel éjfél után állt a kamerák elé. A Körkép.sk Forró Krisztiánt kérdezte.

A választási kampányban azt hangoztatta, hogy a magyarok megmutathatják erejüket. Az ön eredményét látva ennyien vannak csak a felvidéki magyarok?

Ez az eredmény azt mutatja, hogy jobban kell tudnunk mobilizálni, mozgósítani a polgárokat. Látjuk, hogy néhány járásban az eredmény alul maradt az elvárt számokhoz képest. Ebből kell kiindulnunk és természetesen még inkább kell dolgoznunk az elkövetkező időszakban.

Alig a felét szerezte csak meg a Magyar Szövetség fél évvel ezelőtti, parlamenti választásokon elért eredményének. Hol történt a hiba?

Ami a személyemre leadott karikák számát illeti, azt sikerült megnövelnem. Ez egy pozitív előrelépés. És dolgoznunk kell azon, hogy a mozgósítás minél jobb legyen az elkövetkező időszakban.

Kellő mozgósítással és a magyar szavazatokkal a második fordulóban akár meg is fordítható az első fordulóban született eredmény. Milyen tárgyalásokat tervez az elkövetkező napokban?

Ezzel kapcsolatban az Országos Elnökség fog ülni és utána mondunk ezzel kapcsolatban döntést.

Ön részt vesz választóként a második fordulóban?

Hírdetés

Igen.

Korábban úgy fogalmazott, hogy Ivan Korčok támogatása elképzelhetetlen az Ön számára. Így lényegében ezzel azt mondja, hogy Peter Pellegrini nevét fogja karikázni.

Én elmegyek választani a következő körben.

Mire számít az Európai Parlamenti választásokon? Sajtótájékoztatója idején 3 százalék körül áll. A brüsszeli bejutási küszöb mint tudjuk, 5 százalék, Hogy fogják tudni ezt elérni?

A mozgósításra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, ezt látjuk. Látjuk az egyes járásokat is. Az elkövetkező napok arról fognak szólni, hogy kiértékeljük településekre lebontva, hogy hol sikerült az elvárt eredményt elérni., illetve hol vannak azok a lehetőségek és tartalékok, amik várnak ránk, hogy megoldjuk az EP-választásokig.

Magyar szempontból a legnépesebb kerület Nyitra megye, ahol megelőzte önt Štefan Harabin. Ezt mivel magyarázza?

Minden egyes települést és járást ki fogunk értékelni, ezeket az eredményeket leszűrjük, és ahol kell, ott mindenképpen javítani fogunk.

Ön a 4 százalék elérését tűze ki célul. Most úgy látjuk, hogy 3 százalék körül billeg (szerk. megj. végül 2,90 százalék lett). Felkínálja a lemondását?

Ezzel a kérdéssel nem fogunk most foglalkozni. Ahogy említettem, negyedikként végeztem és a polarizációnak köszönhetően az emberek 80 százaléka két jelöltre szavazott, de ki kell ezt értékelni.

Az elnökség tagjai közül felmerült bárki részéről az igény az ö lemondására vonatkozóan?

Nem volt erről szó.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »