Folytatódnak a koalíciós tárgyalások: Cîţu szerint mindjárt kész a kormányprogram, Cseke szerint erősödött a bizalom

Folytatódnak a koalíciós tárgyalások: Cîţu szerint mindjárt kész a kormányprogram, Cseke szerint erősödött a bizalom

Vasárnap, legkésőbb hétfőn elkészül a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja szövetségből (USR–PLUS), valamint az  RMDSZ-ből álló koalíció kormányprogramja – jelentette be szombat este Florin Cîţu, a PNL által javasolt miniszterelnök-jelölt.
Az Agerpres hírügynökség által idézett becslése szerint a a három párt tárgyalócsoportja a program fejezeteinek kétharmadát már egyeztette – köztük a pénzügyekre, az európai alapokra, és a digitalizálásra vonatkozó részeket), a hátralévő passzusok összefésülése nem tarthat két napnál tovább. 

Cîţu kérdésre válaszolva azt mondta: egyelőre nem beszéltek Klaus Iohannis államfővel egy következő pártok közötti egyeztetésről, mert „előbb itt kell megegyezni”. 


Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője eközben a tárgyalások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy

Hírdetés

a hárompárti tárgyalások utóbbi napjainak legfontosabb eredménye, hogy „erősödött a bizalom a felek között”,

amelyek egy többségi, jobbközép koalíció megteremtésén dolgoznak.

Beszélt egyúttal arról is, hogy „felmerültek némi gondok” a közigazgatási törvénykönyv alkalmazása körül, de ezeket „belefoglalják a koalíciós megállapodásba”.

Cseke Attilát egyébként a bukaresti sajtó a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszteri tisztség várományosként emlegeti.

Értesüléseik szerint ugyanakkor a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Tánczos Barna lehet, az ifjúsági és sportminisztérium tárcavezetői tisztségének várományosa Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági értekezlet (Miért) elnöke lehet egyes sajtóorgánumok szerint.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »