A Szlovák Vasúttársaság projektjének keretén belül testkamerákkal védenék a személyzet és az utasok biztonságát

A Szlovák Vasúttársaság projektjének keretén belül testkamerákkal védenék a személyzet és az utasok biztonságát

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) kísérleti projekt keretén belül a vonatfőnökök egyenruhájára szerelt testkamerákkal növeli a vonatokon a közbiztonságot. A kamerák emellett a vonatközlekedés minőségének javítását, illetve a szabálysértések és egyéb incidensek megelőzését is szolgálják majd. Erről csütörtökön tájékoztatott a vasúttársaság.

„A projekt célja, hogy megvédje az utasokat és a vonat személyzetét az esetleges konfliktushelyzetektől, és összességében javítsa az utazás színvonalát a Szlovák Vasúttársaság vonatain. Bár az elmúlt év során némileg csökkent az incidensek száma, folytatnunk kell a vonatközlekedés kényelmessé és biztonságossá tétele érdekében végzett munkát” – mondta Peter Helexa, a ZSSK vezérigazgatója.

A vasúttársaság kísérleti projektjének első szakaszában a nyugat-szlovákiai vonatfőnökök kapják meg a kamerákat, majd fokozatosan Szlovákia más régióinak vonatfőnökei is. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a vasúttársaság a tervek szerint augusztus végén zárja le a kísérleti projektet, amikor is 420 kamera áll majd a vonatfőnökök rendelkezésére.

Hírdetés

A nyugat-szlovákiai jegykezelők számára összesen 53 kamera biztosított. Ezek segíthetnek például a verbális és fizikai támadások, vagy a mellékhelyiségben dohányzó utasokkal szembeni fellépés esetén. A ZSSK vezérigazgatója arra számít, hogy ennek köszönhetően csökken a vonatokon előforduló incidensek száma, és a testkamerák elsősorban a megelőzést szolgálják majd.

A kamerák 30 másodperc elteltével automatikusan törlik a tartalmat, amennyiben a vonatfőnök nem menti el a felvételt. A ZSSK szerverein található felvétel tíz napig lesz elérhető, és csak az arra jogosult személyek férhetnek hozzá. Vizsgálatot igénylő felvétel esetén a további eljárásról a vasúttársaság dönt a rendőrséggel együttműködve.

A kezdeményezést a közlekedési és a belügyminisztérium is üdvözölte.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »