Folytatódik a népességcsökkenés Szlovákiában

Folytatódik a népességcsökkenés Szlovákiában

A lakosság számának csökkenését tavaly főleg a természetes népességfogyatkozás befolyásolta. A múlt évben több mint 54 100 személy halt meg és megközelítőleg 48 600 gyermek született, az elhalálozottak száma meghaladta az élve születettek számát.

A népességfogyás immár harmadik egymást követő évben ismétlődő jelenség Szlovákiában. A tavalyi jelentős csökkenést elsősorban a születésszám markáns visszaesése befolyásolta, amiről a Szlovák Statisztikai Hivatal számolt be a TASR hírügynökségnek.

„A Szlovák Köztársaságnak 2023 végén összesen 5 424 687 lakosa volt. A lakosság száma év közben több mint 4000 fővel csökkent. Szlovákia népessége így immár harmadik éve csökkenő tendenciát mutat, míg korábban 75 éven keresztül gyarapodott. A Szlovák Köztársaság 1993-as megalakulása óta 88 200 fővel nőtt a népesség” – magyarázta Jana Morháčová, a hivatal szóvivője.

Hírdetés

A tavalyi csökkenést elsősorban a népesség természetes fogyása befolyásolta. Tavaly közel 54 100 ember halt meg, és több mint 48 600 gyermek született. A halálozások száma tehát magasabb volt, mint az élve születések száma.

A lakosság létszámának alakulását a migráció is befolyásolja. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a betelepülők száma továbbra is meghaladta az országot elhagyókét, de a népesség természetes fogyását nem tudta ellensúlyozni. „2023-ban több mint 5900-an költöztek Szlovákiába állandó tartózkodási szándékkal, 1400-zal többen, mint az országból kitelepülők száma” – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »