Folytatja a lakókörnyezetek rendbetételét segítő programját a Katolikus Karitász

Folytatja a lakókörnyezetek rendbetételét segítő programját a Katolikus Karitász

Az „Öngondoskodó háztartások” program idén is folytatódik a Pécsi Egyházmegyében és országszerte.

A kezdeményezés célja az otthonok komfortosságának, higiéniájának, tisztaságának, rendjének növelése, az öngondoskodás elősegítése, az élhetőbb lakáskörülmények kialakításának támogatása a családok aktív bevonásával.

A program során a tárgyi, természetbeni támogatás mellett, valamint az önkéntesek segítségén, a településen fellehető egyéb források bevonásán túl kiemelt jelentősége van annak, hogy a család hozzáállása is változzon – így az együttműködés egy szándéknyilatkozattal és támogatói szerződéssel veszi kezdetét, amelyekben a támogatott vállalja a programmal járó feladatok elvégzését, az aktív részvételt.

A program többszintű támogatásból áll, amelyek egymás után következnek, a támogatási szintek befejezésének igazolása után: az első szint a rendberakás – e támogatás egyéb eszközök biztosításával történik meg; a második szint a javítás és a tisztasági festés – támogatás festékekkel, tisztítószerrel és egyéb eszközökkel; a harmadik szint a bútorok pótlása, a negyedik szint pedig a rezsitámogatás – emellett a lakhatási körülmények javítását célzó szociális, tárgyi és természetbeni támogatások biztosítása a Katolikus Karitász saját forrásából, az együttműködés és a támogatási szintek teljesítésének függvényében.

Hírdetés

A program az egyházmegyei karitászszervezetek és -önkéntesek szakmai bevonásával valósult meg, akik felmérték a családok anyagi helyzetét, lakáskörülményeit és végig kísérték a támogatási szintek megvalósulását is.

Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója elmondta: a program lényege pontosan az, ami már a megnevezésben is olvasható, hogy öngondoskodó. A Pécsi Egyházmegyében tíz családot vontak be a programba, öt pécsit, valamint öt családot Mohácsról és a kistérségből.

A Katolikus Karitász 2017-ben indította el innovatív fejlesztési programját, amelyhez rögtön csatlakozott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász is.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »