Főhajtás dr. Szentes Ádám előtt

Főhajtás dr. Szentes Ádám előtt

Mikor kolléganőmmel, dr. Deme Judittal szakorvosként ide kerültünk Sepsiszentgyörgyre 1994 elején, a fül-orr-gégészeti osztályon egyetlen orvos dolgozott, dr. Szentes Ádám.

Az állásunk a járóbeteg-rendelőbe szólt, és nagy megtiszteltetésnek éreztük, ha néha bemehettünk az osztályra, s a szárnyai, védelme, irányítása alatt műthettünk, tanulhattuk a teljesebb szakmát. Mindig bíztatott, tanított, tanfolyamokra, továbbképzésekre küldött, hogy minél magasabb szinten, átfogóbban láthassuk el betegeinket. Önzetlensége, munkabírása csodálatra méltó volt.

Madéfalván született 1950-ben, az orvosi egyetemet Marosvásárhelyen végezte 1976-ban, majd a kor kényszerlehetősége szerint moldvai kisvárosban töltötte három évi kezdő körorvosi gyakorlatát, gyógyszerész feleségével együtt. A szakorvosi képzést a bukaresti Colțea Kórházban végezte, és fül-orr-gégészként került a Sepsiszentgyörgyi kórházhoz.

Szakmáján kívül sokoldalú tevékenységet fejtett ki. Sok éven át volt a kórház orvos aligazgatója, városi tanácstag, sportesemények orvosi felügyelője, a katolikus egyház aktív, hívő tagja, támogatója.

Hírdetés

Gyermek és felnőtt betegeit nagy odaadással, hozzáértéssel, szere­tettel, időt nem sajnálva látta el a nap bármely órájában. A szakma gyakorlásában mindig példaképünk volt és marad. Jókedve, kedvessége belengte az osztály kezelőjét, folyosóját.

Évtizedeken keresztül közösen ünnepeltük az Ádám és Éva névnapot a fül-orr-gégészeten dolgozó teljes személyzettel. Felejthetetlen, vidám együttlétek voltak, ahová mindig hozott egy szép verset, melyet a köszöntőjébe belefoglalt.

Ez már csak emlék, most vers nélkül búcsúzunk. A sors másként alakította a folytatást.

Nyugodj békében, Doktor Úr.

Dr. Albert-Nagy Éva fül-orr-gégész főorvos


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »