Fogolycserével szabadultak ki az Azov ezred parancsnokai

Fogolycserével szabadultak ki az Azov ezred parancsnokai

Nagyszabású fogolycsere történt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukrán pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátotta szabadon – közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

A rijádi külügyminisztérium közlése szerint Oroszország Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetítésével szabadon engedett tíz külföldit is, akiket az ukrajnai harcok során ejtettek fogságba: öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárt. A repülővel Szaúd-Arábiába szállított külföldiek között van a brit Shaun Pinner és Aidan Aislin, valamint a marokkói Brahim Szaadun is, akit a Donyecki Népköztársaságban zsoldosként ítélt halálra a bíróság.

Az ukrán hatóságok megerősítették a fogolycsere tényét. A történtekről a fősodorhoz tartozó orosz média reggel ukrán és török forrásokra hivatkozva számolt be, az orosz védelmi minisztérium pedig moszkvai idő szerint délben adott ki közleményt, amely szerint 55, Ukrajnában fogva tartott katona tért vissza Oroszországba.

“Bonyolult cseretárgyalási folyamat eredményeként ma éjjel a Kijev által ellenőrzött ukrán területről visszahozták az Oroszországi Föderáció, valamint a donyecki és a luhanszki köztársaság fegyveres erőinek 55, halálos veszélyben fogva tartott katonáját.”

– áll a közleményben.  A tárca szerint a szabadon bocsátott katonák, akiket repülőgépen szállítottak Oroszországba, a védelmi minisztérium kórházaiban kapnak orvosi és pszichológiai segítséget. Módjuk volt kapcsolatba lépni a családjukkal.

Hírdetés

Az Ukrajnában hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsukról, az Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű betiltott ukrán parlementi párt egyik vezetőjéről a közlemény nem tett említést, a politikus nem szerepelt a hazatért orosz katonákról készült videofelvételeken. Medvedcsuk egyik lányának Vlagyimir Putyin orosz elnök a keresztapja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a védelmi tárca hatáskörébe utalta a fogolycsere kommentálását, amikor megkérdezték tőle, hogy Medvedcsuk is tagja volt-e az Oroszországba érkezett foglyok csoportjának.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője megerősítette, hogy Viktor Medvedcsukot kiengedték az ukrán börtönből. Méltatta a politikust, akinek kulcsszerepe volt több mint ezer Donyec-medencei hadifogoly kiszabadításában a minszki folyamat keretében és azon kívül. Elmondta, hogy az öt donyecki, egy luhanszki és 49 orosz hadifogolyért cserébe 215 embert adtak át Ukrajnának, köztük “nacionalista zászlóaljak” tagjait, akik szerinte háborús bűnösök.

Pusilin, aki vállalta a felelősséget a foglyok elengedéséről rendelkező parancs aláírásáért, azt mondta: a legfontosabb szempont számára az volt, hogy “a fiainkat mielőbb visszahozzuk”.     Sajtóforrások szerint az Oroszország által elengedett 215 ember közül 124 ukrán tiszt, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint pedig 108-an a Moszkvában “neonácinak” minősített Azov tagjai, köztük az Azovsztal olyan védelmezői, mint Denisz Prokopenko és Szvjatoszlav Palamar Azov-parancsnok, valamint Dmitro Kozackij Azov-harcos, aki az üzem védőiről készített képeivel vált híressé. Az egyik felvétele Grand Press Photo-díjat kapott. Kiszabadult a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szerhij “Volina” Volinszkij és Katerina “Ptaska” Policsuk mentős is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy az Azov-parancsnokok szabadon bocsátásában Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetített. A felek megállapodtak, hogy az elengedett Azov-tagok a háború végéig török területen maradnak. Volodimir Zelenszkij élőben közvetített televíziós kapcsolásban beszélt a fogolycsere érintettjeivel.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »