Ferenc pápa üzenete az olasz életvédő felvonulásra: Az emberi méltóság a tét

Ferenc pápa üzenete az olasz életvédő felvonulásra: Az emberi méltóság a tét

A Szentatya üzenettel bátorította a június 22-én, szombaton Rómában megrendezett felvonulás résztvevőit, családok ezreit, akik készek újra és újra elmondani, hogy nemet mondanak a kiselejtezés kultúrájára. Több támogatást kérnek a nehéz helyzetben lévő anyáknak, a születendő gyermekeknek, az időseknek és a betegeknek.

Június 22-én Róma utcáin ünneplő anyák, apák és gyermekek ezrei vonultak fel, akik részt vettek a Válaszd az életet elnevezésű országos demonstráción, amelyhez 130 szervezet csatlakozott, és amely Olaszország legfontosabb nyilvános rendezvénye az emberi élet fogantatástól a természetes halálig tartó méltóságának védelmében és népszerűsítésében. Ferenc pápa üzenetében köszönetet mondott azoknak, akik előkészítették a felvonulást és akik részt vesznek rajta, ezáltal „nyilvánosan tanúságot téve az emberi élet védelméről annak fogantatásától a természetes haláláig”. Arra buzdította őket, hogy „minden viszontagság ellenére bátran haladjanak előre”, mert „a tét, vagyis az emberi élet abszolút méltósága, a Teremtő Isten ajándéka túl magas ahhoz, hogy kompromisszumok vagy tárgyalások tárgya legyen”.

A szervezők beszámolója szerint a felvonulásra Olaszország egész területéről vártak családokat, sokan buszokkal érkeztek. A menet a Piazza della Repubblicáról indult 14 órától, hogy a Via Cavouron keresztül elérkezzen a Császárok fórumaihoz (Fori Imperiali). A felvonulás elején és végén felállított egy-egy színpadról a társadalmi és gazdasági nehézségek közepette is az életet választó és befogadó családok, anyák és apák tanúságtételei hangzottak el. Beszédet mondtak az esemény szóvivői, Massimo Gandolfini és Maria Rachele Ruiu. A felvonulás által felvállalt álláspontok között szerepel a „nem” a kiselejtezés kultúrájára és minden olyan gyakorlatra, amely sérti az emberi élet méltóságát, kezdve az abortusszal, az eutanáziával, az orvosi segítséggel végzett öngyilkossággal és az embriók reproduktív célú manipulációjával vagy megsemmisítésével.

„Ez a felvonulás egyértelmű ellentéte kíván lenni a halál kultúrájának, ahogyan azt II. János Pál nevezte, és a kiselejtezés kultúrájának, ahogy Ferenc pápa nevezi. Ugyanakkor erőteljesen hirdetni kívánja az élet felé való megnyílás szépségét, ezért lesz ez ünnepi körmenet” – nyilatkozta a bresciai idegsebész, Massimo Gandolfini, a rendezvény szóvivője a Vatikáni Rádiónak a felvonulás előtti nap. Az olaszországi Family Day nevű mozgalom elnöke ezután a Hittani Dikasztérium által a közelmúltban kiadott Dignitas Infinita kezdetű dokumentumból ösztönzést merítve hangsúlyozta: „Az élet méltósága végtelen, és nincs szüksége más jelzőkre, mert minden élőlény a fogantatástól a természetes halálig az emberi méltóság hordozója, ezért el kell ismerni és tisztelni kell”.

Hírdetés

Gandolfini hangsúlyozta, hogy a halál kultúrája „megmérgezi társadalmainkat”. A rendezvény szóvivője szerint ennek a kultúrának az egyik gyümölcse a születésszám csökkenése, amely különösen érinti Olaszországot. Ezután az idősek és a betegek kiselejtezéséről beszélt az interjúban. Kérte, hogy a palliatív kezeléssel biztosítsák számukra a halálig való méltó elkísérésüket. Gandolfini továbbá hangsúlyozta, hogy meg kell védeni az anyaságot és a születendő életet azáltal is, hogy szembeszállunk azokkal a gyakorlatokkal, mint például a béranyaság, amelyek megsértik az anyák és gyermekek életét és áruvá teszik őket.

Végezetül Gandolfini a családok támogatására buzdította a társadalmat és a politika világát, mert „a család az a bölcső, amely minden társadalmi probléma ellenére befogadja az életet és a nevelés helyszíne minden ember felnőtté válásáig”. „Az élet és a család támogatása azt jelenti, hogy támogatjuk a közjót, és él bennünk a jövőbe vetett remény” – zárta interjúját Massimo Gandolfini, az olaszországi felvonulás az életért kezdeményezés szóvivője.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »