Ferenc pápa megemlékezett az egykori chilei elnökről: Piñera a hit és az értelem embere volt

Ferenc pápa megemlékezett az egykori chilei elnökről: Piñera a hit és az értelem embere volt

A Szentatya táviratot küldött Gabriel Boric chilei elnöknek a korábbi államfő, Sebastián Piñera halálára, aki február 6-án vesztette életét, amikor egy tóba zuhant a saját maga vezette helikopterrel. A pápa üzenetében megemlékezik Piñerának a chilei politikai élet iránti őszinte szenvedélyéről. Temetését február 9-én, pénteken tartották, a gyászszertartást a santiagói érsek vezette.

A pápa részvétének adott hangot a volt chilei elnök tragikus halála miatt. Sebastián Piñera Echenique 74 éves korában hunyt el február 6-án, amikor lezuhant az általa vezetett helikopter. A Gabriel Boric chilei elnöknek címzett, Pietro Parolin bíboros államtitkár  aláírásával ellátott táviratban a pápa örök nyugalomért fohászkodik a volt államfő számára, aki két cikluson át vezette a dél-amerikai országot. Piñera a hit embere volt, aki nagyszerű szellemi képességekkel rendelkezett és őszinte szenvedély hajtotta a chilei politikai élet iránt – írta Ferenc pápa és részvétét nyilvánította ki az elhunyt családjának és mindazoknak, akik az egykori államfő elvesztését siratják.

Két cikluson át, 2010–2014-ig, illetve 2018–2022-ig volt hivatalban Piñera elnök, aki saját helikopterét vezette, fedélzetén három utassal, amikor valószínűleg a rossz időjárási körülmények miatt elvesztette uralmát a jármű felett, a gép pedig a Chile déli részén a Los Rios régióban található Ranco tóba zuhant.

Hírdetés

Gabriel Boric államfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, a politikus ravatalánál két napig gyászoló tömegek tették tiszteletüket a korábbi kongresszusi épület közelében. Február 9-én állami temetésen helyezték örök nyugalomra a volt elnököt a fővárosban, a gyászszertartást Fernando Chomali érsek vezette a santiagói székesegyházban. Búcsúztatásán Chile korábbi elnökei és több külföldi politikai vezető is részt vett.A chilei püspökök az elmúlt napokban részvétüket nyilvánították a volt államelnök halála miatt, aki mindig az ország és lakossága javáért dolgozott. A főpásztorok kiemelték, hogy Sebastián Piñera Echenique olyan vezető volt, aki képes volt egységet teremteni, és az egész társadalomért tenni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »