Ferenc pápa levelet küldött a Darién régiót átszelő migránsoknak

Ferenc pápa levelet küldött a Darién régiót átszelő migránsoknak

Ferenc pápa március 21-én levelet írt a panamai Lajas Blancas-i ideiglenes befogadóközpontban tartózkodó embereknek. A Szentatya felhívta a figyelmet, mindenkinek biztosítani kell a jogot, hogy békében és méltón élhessen szülőföldjén, az „Egyházban kopogtató” migránsokat pedig be kell fogadni.

„Most szeretnék ott lenni veletek személyesen” – írta a pápa, aki az elmúlt években már számtalanszor szólt az elvándorlókhoz és menekültekhez. Ezúttal azoknak a férfiaknak és nőknek címezte sorait, akik Lajas Blancasban, az átmeneti befogadóállomáson tartózkodnak a panamai–kolumbiai határon – ez jelenleg mintegy 3000 embert jelent.

Ez a központ fogadja azokat a migránsokat, akik Kolumbiából, Haitiből, Nicaraguából, Venezuelából és más dél-amerikai országokból érkeznek, és túlélték az átkelést a Darién régió mocsaras erdején. Az elvándorlók Közép-Amerikán és Mexikón keresztül az Egyesült Államokba tartanak.

A panamai kormány adatai szerint csak 2023-ban több mint félmillió ember kísérelte meg az átkelést a halálos veszélyeket rejtő dzsungelen. A Darién régióban fegyveres csoportok támadásától is tartaniuk kell a migránsoknak, akik kirabolják őket, vagy pénzt kérnek azért, hogy átvezessék őket ezen a 265 kilométeres folyosón, és gyakran használnak erőszakot, főként a nőkkel szemben. Aki túléli, az Lajas Blancasban húzza meg magát, de a befogadóközpont túlzsúfolt, kevés a víz és a fekvőhely, ezért romlanak a higiénés viszonyok és a biztonság.

Ferenc pápa kifejezte nekik közelségét levelében, és vigaszt nyújtva elmondta, hogy ő is migráns szülők gyermeke, akik egy jobb jövő reményében indultak útnak annak idején az észak-olaszországi Piemontból Argentínába. „Voltak pillanatok, amikor semmijük nem maradt, egyenesen éheztek; üres volt a kezük, de szívük telve volt reménnyel.” A pápa hálás a püspököknek és a lelkipásztori munkatársaknak, akik megmutatják az „Anyaszentegyház arcát, aki gyermekeivel együtt menetel, akikben felismeri Krisztus arcát, és enyhülést és reményt hoz a migráció keresztútján”.

Őket így biztatja a Szentatya: „Soha ne feledkezzetek el emberi méltóságotokról! Ne féljetek mások szemébe nézni, mert nem selejtek vagytok, hanem ti is az emberi családhoz és Isten gyermekeinek családjához tartoztok. És köszönet azért, hogy vagytok!”

Hírdetés

A Darién régióban kialakult helyzetre a pápa már 2023. december 17-éna migránsok nemzetközi napja előtti vasárnapon is felhívta a világ figyelmét. 

Ferenc pápa decemberben aggodalmát fejezte ki azokért a gyermekes családokért, akik a veszélyes útvonalon kockára teszik az életüket, mert hisznek a hamis ígéretekben, miszerint gyors és biztonságos út áll előttük, aztán kirabolják és bántalmazzák őket. „Sokan veszítik életüket abban a dzsungelben. Szükség van a közvetlenül érintett országok és a nemzetközi közösség közös erőfeszítésére: meg kell akadályoznunk, hogy ez a tragikus valóság szó nélkül maradjon, és együttesen humanitárius választ kell adnunk rá.”

Ferenc pápa március 20-án, szerdán üzenetet küldött arra a püspöki találkozóra is, amelyen Kolumbia, Costa Rica, valamint Panama főpásztorai a területen kialakult vészhelyzetről tanácskoztak. A Szentatya újból arra szólította fel őket, hogy fáradhatatlanul dolgozzanak a közöny felszámolásáért, hogy egyetlen migráns testvérünk se érezze úgy az Egyházban kopogtatva, hogy ítélkeznek felette, hanem úgy, hogy befogadják. Az Egyház legyen az a hely, ahol csillapíthatja éhét és szomját, és fellobbanhat benne a remény. A pápa azt is kérte, hogy mindenkinek biztosítsák a jogot, hogy saját földjén maradva méltó és békés életet élhessen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »