Ferenc pápa kiadta az egyházi törvénykönyv eddigi legátfogóbb módosítását

Ferenc pápa kiadta az egyházi törvénykönyv eddigi legátfogóbb módosítását

Ferenc pápa kedden kiadta az egyházi törvénykönyv eddigi legátfogóbb, szigorított módosítását, amelyben felszólítja a püspököket arra, hogy lépjenek fel a kiskorúakat molesztáló, csalásokat elkövető vagy nők pappá szentelésével próbálkozó egyházi személyekkel szemben.

A módosítás, amelyen 2009 óta dolgoznak, a hét könyvből és mintegy 1750 törvénycikkből álló egyházi törvénykönyv hatodik részének egészét érinti. Az egyházi törvénykönyvet II. János Pál pápa fogadta el 1983-ban. A módosítások december 8-án lépnek életbe.

A felülvizsgált hatodik könyv a katolikus egyház büntető törvénykönyve, amelyben körülbelül 90 cikk foglalkozik a bűncselekményekkel és azok büntetésével. Az átdolgozott dokumentum számos olyan korábbi változtatást rögzít, amelyek Ferenc pápához vagy elődjéhez, XVI. Benedekhez köthetők. A módosítások új kategóriákat vezetnek be, és egyértelműbben, pontosabban fogalmaznak annak érdekében, hogy szűkítsék a püspökök mozgásterét, és bezárják az eddig használt kiskapukat.

Markus Graulich vatikáni egyházjogász a Vatican News katolikus hírportálnak adott interjújában elmondta, hogy a kiskorúakkal való visszaélésekre vonatkozó törvények új helyen, az emberi élet, méltóság és szabadság ellen elkövetett bűncselekmények cím alatt találhatók meg a korábbi homályos megfogalmazású különleges kötelezettségek elleni bűncselekmények kategória helyett.

Hírdetés

A klérus tagjai nem csak gyermekmolesztálásért, hanem kiskorúakat szerepeltető pornográf tartalmak készítéséért, birtoklásáért és terjesztéséért is büntethetők. A súlyosabb bűncselekmények elkövetőit ki is zárhatják a klérus tagjai közül.

Azonban a szexuális visszaélés kifejezés nem szerepel az egyházi törvénykönyvben, helyette végig a hatodik parancsolat (Ne paráználkodj!) elleni vétségről van szó. Graulich szerint ez azért van, mert a katekizmus annyira jól definiálja ezt a parancsolatot, hogy minden további nélkül lehet vele jogilag dolgozni.

Egy kísérő dokumentumban a pápa emlékeztette a püspököket, hogy ők felelnek a törvény betartásáért. A katolikus egyházfő szerint a módosítások egyik célja, hogy csökkentsék azoknak a nem egyértelmű eseteknek a számát, amikor a hatóságok jóindulatára van bízva a büntetés kiszabása.

Filippo Iannone érsek, a projektet felügyelő vatikáni részleg vezetője hangsúlyozta, hogy eddig túlzott engedékenység jellemezte a törvény értelmezését, és néhány püspök a könyörületességet az igazságosság elé helyezte.

Az egyházi törvénykönyv átdolgozott verziója egyúttal szigorúan tiltja a nők pappá szentelését, és figyelmeztet, hogy mind a nőt felszentelő egyházi személyt, mind a papi rendbe belépni kívánó nőt automatikusan kiátkozzák, a papot pedig kizárják a klérus tagjai közül.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »