Felszállt Marokkóba az első közvetlen repülőjárat Izraelből

Felszállt Marokkóba az első közvetlen repülőjárat Izraelből kedden, fedélzetén az amerikai és az izraeli békedelegációval.

Az El Al izraeli légitársaság Tel-Avivból Rabatba tartó gépének utasai között van a zsidó állam nemzetbiztonsági tanácsának vezetője, Meir Ben-Sabbat, illetve Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója is.

"A szemünk előtt íródik a történelem" – jelentette ki a marokkói zsidó felmenőkkel rendelkező Ben-Sabbat.

Marokkó és Izrael két héttel ezelőtt állapodott meg a kapcsolataik rendezéséről az Egyesült Államok közvetítésével.

Hírdetés

Sajtóhírek szerint az izraeli és az amerikai küldöttség tagjai VI. Mohamed marokkói királlyal és egyéb magas rangú állami vezetőkkel fognak találkozni, hogy helyreállítsák azt az alacsonyabb szintű kapcsolatrendszert, amely az 1990-es években már megvolt a két ország között, illetve több együttműködési szerződést is aláírnak például a közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről.

"A cél, hogy az alacsony szintű viszonyról a teljes körű diplomáciai kapcsolat kialakítása felé mozduljunk el" – közölte az izraeli külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy ennek a folyamatnak nincs kötött menetrendje.

Noha Marokkó a második palesztin intifáda 2000-es kirobbanását követően bezárta képviseleti irodáját Tel-Avivban, a két ország továbbra is jó kapcsolatokat ápolt a színfalak mögött, évente mintegy 30-50 ezer izraeli állampolgár látogat az észak-afrikai államba.

Az utóbbi hónapokban Izrael három másik országgal, az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Szudánnal is hasonló megegyezést kötött.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »