Felmérés készül a romániai magyar egyetemi hallgatók jogtudatosságáról

Felmérés készül a romániai magyar egyetemi hallgatók jogtudatosságáról

Első kutatását végzi a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) a Kolozsvári Magyar Joghallgatók Szövetsége (Jurátus Kör) közreműködésével, mely témája a tanügyek, az érdekképviselet, a hallgatói jogok és kötelezettségek.

A feldolgozott eredmények bemutatását a 24. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia keretén belül tartják meg a projektvezető diákok: Ambarus Egyed Ágnes, a KMDSZ Tanügyekért felelős Vezetőtanács tagja és Horváth-Kovács Mátyás, a Jurátus Kör elnöke. A felmérés eszköze kérdőív, mely április 14-25. között érhető el a Kolozsváron tanuló magyar egyetemisták számára, felsőoktatási intézménytől függetlenül.

„Egy jobban működő tanügyi rendszerhez elengedhetetlen az, hogy a diákság ugyanolyan mértékben legyen tisztában jogaival, mint kötelezettségeivel, ezeket gyakorolja és probléma esetén ne idegenkedjenek lépéseket tenni a megoldás felé.” (Projektvezetők)

Hírdetés

A kutatás a Hallgatók Jogairól Átfogóan nevet viseli, mely kitér a diákok érdekképviseletére és a jogok mellett a kötelezettségekre. A vizsgálat célja felmérni azokat a problémákat, amelyek hátráltathatják az akadémiai oktatást, a diákok szakmai fejlődését, emellett reprezentatívan átlátni a kolozsvári magyar diákság aktuális tanügyi helyzetét. A kutatás nélkülözhetetlen annak érdekébe, hogy a jövőben új eszközöket dolgozzanak ki arra, hogy oktatásról szóló közjogi vita új lendületet kaphasson.

A diákszövetség a szórakoztatás mellett mindig törekedett a kolozsvári magyar diákság érdekképviseletére, kiemelve azokat az egyetemeket is, amelyeken nincs magyar tanítás. Az online egyetemi oktatás lehetővé tette a szervezet számára, hogy nagyobb hangsúly fektessen erre a témára. A szervezet 19 szakosztálya közül a Jurátus Kör, mint magyar joghallgatók jártasak ezen a területen, ezért a csapatmunka elengedhetetlen.

A fenti céllal létrehozott kérdőív elérhető a KMDSZ és a Jurátus Kör Facebook illetve Instagram oldalán április 25-ig, valamint ezen a linken.

Ennek kitöltése pár percet vesz igénybe, és a kitöltő kolozsvári diákok között a következő két díj kerül kisorsolásra: egy Samsung Galaxy A72 mobiltelefon az Odiarike Path felajánlásával, illetve egy kétszemélyes Gourmet hétvégét a Bálványos Resort-ban. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »