Felmérés: Az európaiak szkeptikusak abban, hogy Ukrajna nyeri meg a háborút

Felmérés: Az európaiak szkeptikusak abban, hogy Ukrajna nyeri meg a háborút

Míg a legtöbb ukrán bízik abban, hogy Kijev nyeri meg a háborút az orosz inváziós erőkkel szembe, addig az európai országok lakói szkeptikusabbak. Ez derül ki az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) szerdán közzétett legfrissebb felméréséből, amelyet májusban végeztek el 14 uniós országban – Szlovákia nem tartozik ezek közé.

A megkérdezettek nagyjából harmada-fele gondolja úgy, hogy a háború tárgyalásokkal fog véget érni. A megkérdezett uniós országok közül csak Észtországban volt uralkodó az a vélemény, hogy Ukrajna fog győzni (38 százalék).

Éppen ellenkezőleg, az ukránok többsége (58 százalék) meg van győződve hazája győzelméről. Az ukránok mindössze egy százaléka gondolja úgy, hogy Oroszország megnyeri a háborút, míg 30 százalékuk szerint a háború nagy valószínűséggel tárgyalásokkal fog véget érni.

Ami a védelmi kiadásokat illeti, az adatok azt mutatták, hogy a legtöbb ország polgárai ellenzik ennek növelését – kivéve Lengyelországot, ahol a válaszadók 53 százaléka támogatja, valamint Észtországot (45 százalék), Svédországot (41 százalék) és Németországot.(40 százalék).

Hírdetés

A legtöbb európai azonban továbbra is kiáll amellett, hogy Ukrajnát más módon támogassák – például technikai segítségnyújtással, valamint a fegyver- és lőszerkészletek növelésével. Csak Bulgáriában (63 százalék), Görögországban (54 százalék) és Olaszországban (54 százalék) tartja a válaszadók többsége „rossz ötletnek” az Ukrajnába irányuló lőszer- és fegyverszállítások növelését.

Az európaiak Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében is megosztottak. A legkedvezőbben Portugáliában, Észtországban, Svédországban, Spanyolországban és Lengyelországban viszonyulnak hozzá, míg a legszkeptikusabban Németországban, Bulgáriában, Csehországban és Franciaországban.

A felmérés szerint az ukránok csaknem kétharmada (64 százalék) gondolja úgy, hogy az EU-tagság ugyanolyan fontos országa jövője szempontjából, mint a NATO-tagság.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »