Felgyorsítja szállításait az AstraZeneca

Egyre több uniós országba érkezik meg az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya. Franciaországban már be is adták az első adagot az oltóanyagból. Magyarország 20 ezer embernek elegendő vakcinát kapott szombaton, ezt a 60 év alatt krónikus betegek kapják majd meg. Március végéig 40 millió érkezik az Unióba az oxfordi oltásból. Ennek a vakcinának több előnye is van, például hogy nem kell rendkívüli hidegben tárolni, így sokkal egyszerűbb a szállítása is.– hangzott el az M1 Híradójában.

Január végén engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának feltételes forgalmazását. Ez a harmadik oltóanyag, amely elérhetővé vált az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer és a Moderna oltóanyaga után.

Február első hetében pedig már el is indult az európai kiszállítás. Az egyik Rómához közeli katonai repülőtérre szombaton kamionokkal érkezett meg az első szállítmány.

Az oltóanyag-elosztóként működő központba csaknem 250 ezer AstraZeneca vakcinát szállítottak és az oltóanyagokat hűtőszekrényekbe pakolták. Az olasz hadsereg innen szállítja majd oltópontokra és a jövő héten meg is kezdik a felhasználását Németországba több mint másfél millió adag érkezett. Itt a 18 és 64 év közöttiek kaphatják meg az AstraZeneca injekcióját – ezt a német egészségügyi miniszter jelentette be.

Ezzel egy időben a hétvégén Lengyelország is megkapta az első adagot az oxfordi vakcina-szállítmányból.

Franciaországban a 65 évnél fiatalabbakat oltják be a vakcinával.

„Ebbe a lyoni kórházba összesen 7700 adag oltóanyag érkezett abból a 270 ezer adagból, amit Franciaország kapott” – mondta a kórház igazgatója. Itt már vasárnap el is kezdték a 65 év alatti egészségügyi dolgozók oltását. Ennél nagyobb szállítmányt, 300 ezer adagot a jövő hétre várnak.

Hírdetés

Portugáliában a legkritikusabb a járványhelyzet Európában, itt már a német hadsereg orvosai is besegítenek a koronavírus elleni védekezésben. Az országba csak a jövő héten érkezik meg a cég első szállítmánya.

Budapestre szombaton a kora reggeli órákban érkezett meg az oxfordi vakcina-szállítmány. Rusvai Miklós víruskutató vasárnap az M1 arról beszélt, hogy az eddigi koronavírus elleni vakcinák hasonló hatásfokúak.

A szakember azt is elmondta,hogy az oxfordi AstraZeneca egy úgynevezett vektor vakcina, és olyan ellenanyagot tud termelni, amely jó eséllyel megvéd a súlyos megbetegedéstől.

„Nagy előnye ezeknek a vakcináknak, többek között ennek a vektor vakcinának is, hogy a vérünkben lévő ellenanyagok révén a belső szerveink védettek, tehát azok a létfontosságú szervek, mint a tüdő a szív a központi idegrendszer, amelyek nagyon fontosak, hogy az ember ne legyen beteg, a szervezet működőképessége fennmaradjon, tehát ezek a létfontosságú szervek védve vannak, mert a vérben levő ellenanyagok itt kifejtik hatásukat” – mondta Rusvai Miklós víruskutató

„Nagyon fontos, hogy minél többen, minél gyorsabban legyenek beoltva” – szögezte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-nek arról beszélt, hogy Magyarországon ötféle vakcinának van úgynevezett veszélyhelyzeti engedélye.

„Minden vakcina jó, amely rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, különböző módon hatnak és tulajdonképpen szerencsénk a szerencsétlenségünkben, ebben a pandémiában, hogy úgy néz ki,  valamennyi, bármely technológiával készült vakcina hatásos és biztonságos tud lenni” –emelte ki Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Bár a brit kutatók szerint az AstraZeneca az idősek esetében is hatékony oltóanyag, itthon egyelőre csak a 60 év alatti, regisztrált, krónikus betegséggel küzdők kapják majd. Az oltóanyag előnye, hogy a többiénél alacsonyabb az előállítási költsége, és szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást, a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrényben, négy és nyolc fok közötti hőmérsékleten tárolható.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »