Feledékeny köztisztviselők: Húszan még mindig nem adták le vagyonnyilatkozatukat

Feledékeny köztisztviselők: Húszan még mindig nem adták le vagyonnyilatkozatukat

Az idén, 2023 áprilisáig 1598 köztisztviselőnek kellett volna leadnia vagyonnyilatkozatát. Azért a feltételes mód, mert 75-en késve nyújtották be, 20 személy pedig egyáltalán nem nyújtotta be a jelentést.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának összeférhetetlenségi bizottsága

eljárást indított ezekkel a tisztségviselőkkel szemben, mivel alkotmánysértést követtek el.

Hiányos jelentést 14 személy nyújtott be. Erről a parlament honlapján a vagyonnyilatkozatokat is közzétevő bizottság tájékoztatott.

Hírdetés

A vagyoni viszonyokról szóló bejelentési kötelezettség a törvény szerint a Szlovák Köztársaság elnökét, a parlamenti képviselőket, a kormánytagokat, az államtitkárokat, a központi államigazgatási szervek vezetőit, az Alkotmánybíróság bíráit, a Legfelsőbb Bíróság elnökét és alelnökeit, a legfőbb ügyészt egyaránt érinti. Ilyen kötelezettségük van továbbá a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnökének, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatójának, az állami egyetemek rektorainak, illetve a Szlovák Állami Vasutak vezetőinek is.

A vagyonnyilatkozatot naptári év április 30-ig kell benyújtaniuk.

Ez a kötelezettség ugyanakkor vonatkozik az újonnan választott parlamenti képviselőkre is, akik korábban nem töltöttek be közhivatali tisztséget. Számukra a bejelentési kötelezettség a közhivatalba lépésüket követő 30 napon belül érvényes.

A törvény szerint azokat a köztisztviselőket, akik az előírt határidőn belül nem tettek eleget kötelezettségüknek, egyhavi fizetésük összegéig terjedő pénzbírsággal sújthatják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »