Donald Tusk: Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz

Donald Tusk: Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz

Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz, nem kell majd migránsokat befogadnia, és támogatást kap a már befogadott ukrán menekültek után – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A kormányülést követő sajtókonferencián Tuskot annak kapcsán is kérdezték, hogy az Európai Unió Tanácsa kedden véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformját.

Tusk megerősítette: a lengyel kormányt képviselő Andrzej Domanski pénzügyminiszter a keddi uniós értekezleten a csomag elfogadása ellen szavazott. A miniszterelnök szerint kormánya elérte, hogy a migrációs paktum előírásai „sokkal kevésbé veszélyesek”, mint a csomag azon változata, amelyet még az előző, Mateusz Morawiecki által vezetett kormány idején dolgoztak ki.

Hírdetés

Lengyelország „a migrációs csomag kedvezményezettje lesz” – fogalmazott Tusk. Kifejtette: Varsónak nem kell majd „semmiért sem fizetnie”, az EU „nem kényszerít rá semmilyen migránskvótát”, sőt, a kormány „hatékonyan fogja igényelni” az EU támogatását több százezer, mindenekelőtt Ukrajnából érkező menekült befogadásáért.

Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök kedden az X felületen bírálta, hogy a Tusk vezette Polgári Platform nem akadályozta meg az EU-ban a migrációs paktum elfogadását. „Kénytelenek leszünk befogadni az illegális bevándorlókat, vagy befizetni többmilliós bírságokat” – áll a bejegyzésben.

A kormány kötelessége, hogy a migrációs csomag ügyében panaszt nyújtson be az EU Bíróságánál – szorgalmazta Morawiecki. Szerinte Varsónak a panaszban hivatkoznia kell a 2018-as uniós csúcsértekezlet zárókövetkeztetéseire, amelyek Morawiecki hozzájárulásával jöttek létre, és amelyek értelmében Lengyelország nem kötelező, hanem önkéntes alapon venne részt az uniós migránsáthelyezési mechanizmusban.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »