Felbontatlan 17. századi leveleket olvastak el fogászati röntgen segítségével brit kutatók

Felbontatlan 17. századi leveleket olvastak el fogászati röntgen segítségével brit kutatók

Fogászatban használt röntgenkészülékkel lestek be 17. századi, bontatlan levelekbe brit kutatók, akiknek a világon elsőként sikerült elolvasniuk a reneszánsz kori Európából származó néhány lezárt levelet anélkül, hogy felbontották vagy bármilyen módon megrongálták volna a dokumentumokat.

A szakemberek a londoni Mária Királynő Egyetem fogászati kutatólaboratóriumában kifejlesztett röntgen-mikrotomográffal vizsgáltak meg olyan bontatlan leveleket, amelyeket egy 17. századi postai láda rejtett – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A küldemények feladói különleges lezárási technikákat alkalmazva érték el, hogy maga a levél szolgáljon saját borítékjául.

Hírdetés

Az ilyen leveleket eddig csupán úgy tudták tanulmányozni és elolvasni a kutatók, hogy felbontották őket, gyakran megrongálva a történelmi dokumentumokat.

A kutatók úgy tervezték meg a szóban forgó röntgenkészüléket, hogy példátlan érzékenysége révén feltérképezze a fogak ásványianyag-tartalmát, ami óriási jelentőségű a fogászatban. A műszer érzékenysége azonban lehetővé teszi a vizsgált levelek megírásához használt tintában lévő apró fémrészecskék észlelését is.

Az elkészült röntgenfelvételeken a kutatók számítógépes algoritmusokat alkalmazva azonosították és elkülönítették az összehajtogatott levelek egyes rétegeit, majd „virtuálisan kibontották” a dokumentumokat.

Az egyik levél 1697. július 31-i keltezésű. Az írója egy bizonyos Jacques Sennacques, aki egy gyászjelentés hitelesített másolatát kéri Hágában élő unokatestvérétől, a kereskedő Pierre Le Pers-től. A szakemberek szerint a levél lenyűgöző bepillantást enged az európai történelem egy viharos időszakában élő átlagemberek mindennapjaiba.

A kutatók a Nature Communications című folyóiratban ismertették eredményeiket.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »