Felavatták Petróci Iván emléktábláját Beregszászon

Felavatták Petróci Iván emléktábláját Beregszászon

Petróci Iván ukrán költőként és műfordítóként kezdte pályáját Kárpátalján, de az 1990-es évek elején áttért az Ukrajnában önálló nyelvként el nem ismert ruszinra, anyanyelvére, és ettől kezdve csak ezen a nyelven írt. A Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok keretében Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Beregszászért Alapítvány közös szervezésében október 20-án az Európa Magyar Ház udvarán emléktábla-avatással méltatták a sokoldalú író életművét.

A jelenlévőket Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, történész köszöntötte.

„Petróci Iván költői és műfordítói munkája mellett jelentős újságírói érdemeket is szerzett”

– kezdte, majd ismertette a ruszin író életét. Kiemelte, Petróci Iván jó barátságot ápolt Balla D. Károllyal, olyannyira, hogy egymás műveit fordították.

„Műfordítónak lenni nagy kihívás, egy másik nyelven visszaadni azt, amit a költő üzen, nem könnyű, de nemes feladat” – emlékezett meg Beke Mihály András, főkonzul.

Hírdetés

Margarita Lukecsa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ruszin Társaság tagja igazi patriótának nevezte a költőt, aki nagyon szerette Kárpátalját, az itt élő személyeket és az irodalmi életet.

„Petróci Iván életében visszahozta Kárpátaljára a ruszin irodalmi életet, emellett elsőként fordította le az Egri csillagokat vagy Radnóti Miklós Bori noteszét ruszin nyelvre”

– méltatta a költőt Dupka György történész.

„A Beregszászért Alapítvány első ízben állít emléktáblát nem magyar személynek, bár Petróci Iván ezer szállal kötődik a kárpátaljai magyarsághoz és a magyar irodalomhoz – emelte ki levélüzenetében Dalmay Árpád, a Beregszászért Alapítvány kuratóriumának elnöke, melyet Pirigyi Gergely tolmácsolt a jelenlévők felé. –  Emléktáblájának felavatásával nagybátyja, Potusnyák Fedor után a ruszin irodalom és művelődés újabb neves alakjának van immár emléktáblája városunkban.”

Az emléktáblát Beke Mihály András és Margarita Lukecsa leplezte le.

K. A.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »