Fegyveresek folytattak egyórás tűzharcot Tripoli központjában

Összecsapások törtek ki befolyásos fegyveres csoportok között a líbiai főváros, Tripoli központjában csütörtök este, pánikot keltve a ramadán böjti hónap végét, az íd al-fitr napját ünneplő lakosok között.

A mintegy egy órán át tartó, áldozatokkal nem járó összecsapások okai egyelőre ismeretlenek, a történekre a hatóságok nem adtak magyarázatot.

Az összetűzés csütörtök este tört ki, amelynek során a szembenálló felek, a különleges elrettentő erőkhöz (ar-Rada) tartozó "igazságügyi rendőrség" – amely Tripoli keleti részét ellenőrzi – és a stabilitást támogató hatóság (SSA) tagjai között, amelynek székhelye az Abu Szlim kerületben található.

A helyi média szerint az összecsapások azt követően törtek ki, hogy az igazságügyi rendőrség egyik ellenőrzőpontján letartóztatták az SSA egyik tagját. Tripoli-szerte robbanások hallatszottak, a forgalmas helyeken géppuskatűz ropogás. Az embereknek menekülniük kellett a Tripoli keleti és déli részén lévő parkokból és kávézókból, a továbbá a bevásárlóutcákból.

Az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó mentőszolgálat felszólította a lakosságot, hogy kerülje a harcok érintette területeket.

Hírdetés

A fegyveres milíciák a Moammer Kadhafi elleni felkelés alatt jöttek létre, s a diktátor bukása óta eltelt időszakban tovább erősödtek. Részt vettek az állami intézmények, lakónegyedek védelmében, de sok vád érte őket azért, mert sokszor fegyveres bandaként viselkedtek, embereket vettek őrizetbe önkényesen, megfélemlítették bírálóikat, és egymással tűztek össze.

Jelenlétük Tripoliban a körforgalmaknál és a főbb kereszteződéseknél szembetűnő, ahol gyakran csuklyás tagjaik úttorlaszokat állítanak fel, és nehéz- és könnyűfegyverekkel felszerelt páncélozott járművekkel állják el az utat.

Néha még a főváros lakónegyedeiben is heves összecsapások vannak. Így történt ez tavaly augusztusban is, amikor 55 ember meghalt és 146 megsebesült az ar-Rada és a 444 Brigád nevű milícia fegyveresei közötti harcban.

Az év elején, február 21-én Imád et-Tarábulúszi, az ENSZ által elismert tripoli székhelyű nemzeti egységkormány belügyminisztere bejelentette, hogy a közeljövőben eltávolítják a Tripoliban állomásozó összes fegyveres csoportot, beleértve az al-Radát és az SSA-t is. Menetrendet nem közölt, de azt sugallta, hogy a műveletre a ramadán után kerül sor.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »