Farsang a kanadai magyar közösségekben

Farsang a kanadai magyar közösségekben

A farsangról legtöbbünknek az álarcosbál és az ízletes, illatozó szalagos fánk jut az eszébe. Esetleg a velencei karnevál és a mohácsi busójárás fergeteges hangulata vagy éppen a jelmezkészítés és a gyermek farsangok. Ez a hagyomány a vízkereszttől, január 6-tól a nagyböjt kezdetéig, egész pontosan húshagyó keddig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek ideje és a kanadai magyarok kedvelt hagyományőrző rendezvénye.  Erről számolnak be a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai.

Calgary – Boldizsár Botond

Calgaryban idén a jelmezverseny tematikája magyar vonatkozású volt, találkozhattunk Ludas Matyival, Doktor Bubóval, Piroskával és a farkassal, de még Tibi csokival is és a Magyar ABC-vel.

Emellett fánkevő versenyen és ügyességi játékokon vehettek részt a gyerekek, valamint volt lehetőség kézműveskedni és a délután végén egy fergeteges táncházban volt részünk.

A megszokottól eltérően, egy színházi élményben lehetett része a farsangolni vágyóknak. A Vancouveri Magyar Színház színjátszói hozták el hozzánk Szabó Szilvia: Szökevények című mesejátékát, melynek hatalmas sikere volt.

Cambridge, Guelph és Kitchener – Czender Csilla és Sikentánc Szilveszter

A Cambridge-i Kossuth Házban tartott farsangi mulatságon a Guelph és környéki Magyar Iskolába járó gyerekek és családjaik mulathattak. A sokszínű jelmezversenyt ez alkalommal egy „hotdog” nyerte.  A délután folyamán álarc készítésre, tombola húzásra és táncházra is sor került.

Ezen felül házigazdája lehettem a torontói magyar közösség farsangi báljának is, mely a Szent Erzsébet plébániatemplom rendezvénytermében került megrendezésre, és nagy örömünkre nemcsak a gyerekek, de számos felnőtt is jelmezbe bújt az este folyamán.

Edmonton – Fábrik Eszter Dalma

A farsangi délután az egyéni és családi jelmezversennyel kezdődött. Volt, aki rendőrnek, tündérnek, Túró Rudinak, pilótának, „Hátsóutca fiúk” -nak (Backstreet Boys), Minnie Mouse-nak, Busónak és még sok más kreatív jelmezbe öltözött. A verseny után az Aranykorúak Klubjának köszönhetően ízletes retró szendvicseket és porcukros lekváros farsangi fánkokat kóstolhattak a vendégek.  A gyerekek tollakkal, kövekkel díszített színes farsangi maszkokat készítettek. Az idei farsangi mulatság alkalmával vendégül láttuk a Vancouveri Magyar Színházat, akik Molnár Csilla rendezésében Szabó Szilvia Szökevények című öko mesejátékát adták elő. A műsor végén a gyerekek fotózkodhattak a díszlet előtt a színészekkel.

Hamilton – Tifán Sára

Február 10-én,  ebben az évben is egy rendkívül színvonalas farsangi bállal készültek a hamiltoni magyar cserkészek. Igazi magyaros vacsora és koccintások után máris kezdődhetett az est fénypontja, vagyis a jelmezes felvonulás, ami három korosztály felvonulásaként zajlott le. A zsűrinek igazán nehéz dolga volt kiemelni a legkülönlegesebb jelmezeket, mivel nagyon sok ötletes egyéni, csoportos és családi beöltözött ünneplő vendég dobta fel az est hangulatát. Közben a háttérben kerepelő „busójáróink” egy kis farsangi színjátékkal lepték meg a jelenlévőket, ahol a már hungarikumként tartott hagyomány felelevenítését a cserkészek egy nagy körtánccal zárták, ami egyben a hajnalba torkolló mulatság kezdetét is jelentette. A bál elsősorban a hamiltoni magyar közösség részére irányult, de nagy öröm volt látni, hogy mennyi új arc és vendég jelent meg a torontói, wellingtoni magyar közösségekből is.

Kelowna – László Karolina

Az Okanagani Magyar Házban székelykáposztával és baracklekváros szalagos fánkkal ünnepeltük a farsangot. A mennyei vacsorát jelmezverseny követte, ahol Michael Jackson, a pápa, Piroska és a farkas, valamint a gomba zsebelték be a nyereményeket, melyeket jó sok tánccal, énekléssel és egész éjszakán át tartó fánkevéssel ünnepeltünk.

Montreal – Borgula Benedetta

Montreálban idén a Montreáli Magyar Iskola és a Csillagösvény Egyesület közös szervezésében valósult meg a Farsangi Kosaras Mulatság. A gyerekek mellett a felnőttek között is volt, aki beöltözött farsangi maskarába. Körülbelül 160 fő búcsúztatta a telet aznap este. A jó hangulatú zenéért Bihari Gyula DJ volt a felelős. Az est folyamán tombolasorsolás is volt, a táncparketten pedig fergeteges hangulat. „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!”

Hírdetés

Nanaimo – Gáspár Roland

A tavaszvárás jegyében, február közepén újra élettel telt meg a nanaimói Magyar Ház. A tavaly indított hagyományt követve ismét délutáni családos farsangi mulatsággal, este pedig beöltözős bulival ünnepeltük a tél végét.

Pár hívószó a farsangi mulatságról: csöröge- és szalagos fánk, gyermek és felnőtt jelmezverseny, fánkevő verseny és ügyességi játékok, díszes álarcok és mini kiszebáb készítése szalmából. Ezek mind egy hagyományos farsang jellemzői.

Ami kifejezetten egyedivé tette a mi farsangunkat, hogy a délutáni programrész zárásaként egy igazi Busó vezetésével, nagy hangzavar, kiabálás és kerepelés közepette kiszebábot is égettünk a Magyar Ház kertjében. Mi így űztük el a nanaimói telet.

Ottawa – Hajzer Sándor

Az Ottawai Magyar Házban idén is nagy létszámban gyűltek össze a farsangot búcsúztatni kívánó magyarok és ottawaiak egyaránt. A programban szerepelt egy jelmezverseny is, amire nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is beöltöztek és jelentkeztek. A magyar közösség tagjai 3 színdarabot adtak elő, így színesítve az estét. A Magyar Oskola gyerekei, a Tulipán Tánccsoport és egy idősekből álló tánccsoport is fellépett az esti táncbemutatóban. A táncbemutatók alatt Horváth József és barátai húzták a talpalávalót. Ezt követően kezdődött egy táncház majd a farsangi bál ahol mindenki, aki csak szeretett volna beállhatott mulatni.

Toronto – Csadi Zoltán

A Rákóczi Alapítványban a tavasz felé közeledve is fontos események történtek. Mi mással is ünnepelhette volna az alapítvány a farsangot, mint egyik legfontosabb programjának, a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábor – Diákok Határok Nélkül program pályázati felhívásának a meghirdetésével. A program során 100 határon túli és kanadai magyar származású fiatal kap lehetőséget az anyaország fontos történelmi, társadalmi, kulturális helyszíneinek a megismerésére és hasonló sorsú társakkal való találkozásra. Az ifjúsági vezetőképző program idén 28. alkalommal, 2024. július 4. és július 15. között kerül megrendezésre. A pályázat célja, hogy a táborba az arra leginkább érdemes, tehetséges és saját közösségeikben fontos társadalmi munkát és majdan vezető szerepet betölteni képes fiatalok kerüljenek.

A pályázati felhívás itt érhető el, köszönjük a megosztást:

https://www.rakoczialapitvany.hu/27-rakoczi-mozgotabor-palyazati-felhivas/ 

Toronto – Dancs Anna

A Torontói Arany János Magyar Iskolában klasszikus módon ünnepeltük a farsangot; a gyerekek jelmezt öltöttek – megkértük a szülőket, hogy inkább a magyar mesevilágból inspirálódjanak a halloweeni kosztümök helyett – így az iskolapadba picit kevesebb ninja, boszorkány és varázsló ült le tanulni.

Tízóraira farsangi fánk volt, melyet a 7-8. osztályosok segítettek kisütni a szülőknek.

Ezután kezdődhetett a farsangi mulatság: a Csángó Unchained zenekar segítségével egy igazi moldvai táncházban fáraszthatták ki magukat a szülők és gyerekek.

Toronto – Eck Bence Balázs

A Szent Erzsébet Plébánián nagyon víg hangulatban kergettük el a telet és a rossz időt. Majd 200 fő vett részt a farsangi bálunkon, ahol egy ízletes vacsora után következett a jelmezverseny, ahol a legkisebbektől a legrégebb óta fiatalokig mindenki bemutathatta, milyen kreatív konstellációval készült. Az est további részében a Hangulat zenekar adta a muzsikát a táncos lábak alá. Sok jó emléket szedtünk össze és méltóképpen elbúcsúztattuk a telet.

Vancouver – Barna Laura

Az idei farsang Vancouverben igen mozgalmas volt, hiszen fellépett a Vancouveri Magyar Színház Szabó Szilvia – Szökevények című gyerekdarabjával, melyet korábban Vancouverben és Calgaryban már előadtak, azonban a farsang alkalmával kicsit interaktívabbra alakítottak, hogy a gyerekek is jobban bele tudják képzelni magukat a történetbe. A előadás után jelmezverseny következett, melyet meglepetésként a színdarabból megismert „Öko-kuka csapat” tagjai zsűriztek. A gyerekek kisebb zsákbamacskákat is kaptak a részvételért, illetve az első három helyezett nagyobb ajándékban részesült.

Ezzel azonban még nem ért véget a móka, hiszen a busók is ellátogattak hozzánk, hogy közösen űzzük el a telet. A kisebb gyerekek megnyugtatására, a nagy vigadalom előtt megmutattuk, hogyan is öltözik fel egy busó, illetve beszélgettünk arról, hogy miért érkeztek hozzánk és mit szoktak általában csinálni. Ezután hangos kiabálással bíztattuk együtt az ajtóban várakozó busókat, hogy jöjjenek be, hiszen már tudjuk, hogy nem kell tőlük félni. Amint a busók nagy hangzavarral megérkeztek kicsik és nagyok együtt perdültek táncra és mulattak velük. Végezetül, hogy teljesen megsemmisítsük a telet, mindenki egy havat jelképező fehér papírszalagot dobott egy hamis tábortűzre. Az egész esemény során a vendégeknek lehetősége volt farsangi és busómaszkot készíteni és megkóstolni a finom fánkokat is.

Windsor – Fegyveres-Fiskál Regő

A 2024-es év első programja Windsorban a Farsangi bál volt. Sok izgalmas program történt az este folyamán, mint például: jelmezverseny, tombolasorsolás, célba dobás. Azonban mégis a legnépszerűbb a fánkevő verseny volt. Az este végül tánccal folytatódott és fejeződött is be.

Winnipeg – Bakonyi Anna

Február 11-én Winnipegben is megrendezésre került a Farsangi ünnepség. Egész nap magyar nyelvű farsangi zenék szóltak. Sokat táncoltunk, játszottunk, kézműveskedtünk. Az ünnepség második felében rendeztünk egy farsangi BINGO versenyt, melyen a szülők is örömmel vettek részt. A győztes ízletes sültkolbásszal tömhette meg a pocakját. Természetesen nem volt hiány a farsangi fánkból, bejgliből, gyümölcsökből, zöldségekből és más egyéb finomságokból sem. A nap fénypontja egyértelműen a jelmezes felvonulás volt, amelynek a végén minden kisgyerek egy apró ajándékkal gazdagodott.

Forrás: kanadaimagyardiaszpora.com

The post Farsang a kanadai magyar közösségekben appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »