Kiemelve: A magyar nemzeti egység

A magyar nemzeti egységet és a brüsszeli magyar közösség erejét húzta alá Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete hétfőn, az Európai Unió Tanácsában július 1-jén megkezdődött soros magyar féléves elnökség megnyitójának alkalmából elmondott beszédében.

A nagykövet, aki a brüsszeli Liszt Intézetben fogadta Sulyok Tamás köztársasági elnököt, a magyar diplomácia fontos időszakának nevezte a soros magyar EU-elnökséget és hozzátette: kiemelt jelentőséggel bír, hogy az eseményen a köztársasági elnök köszönti az összegyűlt magyar közösséget.
   
Aláhúzta: Brüsszelben, Európa fővárosában valósul meg talán legjobban a határokon átívelő nemzeti újraegyesítés.
   
„Itt találkoznak az anyaországi, magyarországi magyarok, az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és a nyugat-európai magyar diaszpóra tagjai” – jelentette ki.
   
„Magyarnak lenni egy életérzés. Brüsszelben különösen az!” – szögezte le Kovács Tamás Iván.
   
„Az, hogy ma ilyen sokan összegyűltünk távol hazánktól, jól jelképezi, hogy ugyan Európában élünk, európai tagállamokkal együttműködve alakítjuk jövőnket, de a magyar nemzeti egység fontos számunkra” – húzta alá.
   
Mint mondta, Brüsszelben „élénk a +magyar élet+”, mivel Magyarország NATO- és EU-csatlakozását követően számos magyar fiatal költözött a városba, továbbá kiemelte a Brüsszeli Magyar Katolikus Misszió, a Brüsszeli Magyar Ház, illetve a Brüsszeli Magyar Protestáns Gyülekezet és a 82. sz Báthory István Cserkészcsapat tevékenységét is, illetve elmondta, hogy az antwerpeni ortodox zsidó közösségnek is sok magyar származású tagja van.
   

Hírdetés

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar EU-elnökség idejére a brüsszeli magyar nagykövetség és a Liszt Intézet számos kulturális eseménnyel készül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »