Trump javára ítélt az amerikai Legfelsőbb Bíróság

Trump javára ítélt az amerikai Legfelsőbb Bíróság

Büntetlenség illeti meg az Egyesült Államok elnökét hivatalos minőségben foganatosított intézkedései esetében – döntött az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága, ami kvázi egy alkotmánybíróság szerepét is betölti. A bíróság abban az ügyben hozott ítéletet, amelyben Trump megtámadta az ellene indított bűnvádi eljárást.

Az ítélet szerint „az elnöki hatalom természetéből fakadóan egy korábbi elnököt abszolút immunitás illet meg a büntetőjogi felelősségre vonás alól az alkotmányos felhatalmazásának körén belül tett cselekedeteinél”.

A taláros testület azt is leszögezte, hogy a volt elnöknek minimum a „vélelmezett büntetlenség” jár minden hivatali intézkedésnél.

Az ítélet persze nem jelenti azt, hogy Trump minden ellene indított pert lesöpörhet az asztalról. A Legfelsőbb Bíróság az említett büntetlenség mértéknek meghatározását rábízta az alacsonyabb szintű bíróságokra.

Hírdetés

Trump ellen a szövetségi ügyészség 2020-ban, a novemberi elnökválasztást követően indított eljárást a hatalomátadás folyamatának megsértése és részben a 2021. január 6-án kirobbant zavargások kapcsán, amit a nyilvánosság a „Capitolium ostromaként” ismert meg.

Az alig burkoltan politikai indíttatásból kezdeményezett bűnvádi eljárás vádirata szerint Trump bűnszervezetben vett részt és csalást követett el az Egyesült Államokkal szemben.

Tegyük hozzá azt is – ami sokat elárul az amerikai demokrácia állapotáról -, hogy a taláros testületben 6:3 arányban szavaztak a bírák Trump javára – 6 konzervatívnak tartott bíró Trump mellett, 3 liberális-progresszív erőkhöz közel álló bíró pedig ellene.

Az Egyesült Államokban eddig közmegegyezés volt arról, hogy az elnököt büntetlenség illeti meg. De miután az ügyészség megvádolta Trumpot, a Legfelsőbb Bíróságnak nem volt más lehetősége, döntést kellett hoznia, amivel precedenst teremtett, és az ítélet a jövőben is iránymutatásként szolgál majd.

Körkép.sk, MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »