Fájdalmas számok – 12 év alatt százezrekkel lettünk kevesebben

Fájdalmas számok – 12 év alatt százezrekkel lettünk kevesebben

A 2022-es népszámlálás adatai szerint nő a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett folyamatosan öregszik a társadalom – közölte a Központi Statisztikai Hivatal elnöke kedden, a végleges adatokat ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Kincses Áron azt mondta, az eredmények azt mutatják, hogy összességében Magyarország fejlődik és változik is. Jelentősen növekedett a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt folyamatosan átrendeződik a munkaerőpiac.

A magyar lakosságnak a tizenegy évvel korábbinál jelentősen magasabb szintű az idegennyelv-ismerete, az iskolai végzettsége és a digitális jártassága – közölte.

Hírdetés

Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője elmondta, a vallási hovatartozásra vonatkozó, önkéntesen megválaszolható kérdésre a lakosság 60 százaléka felelt. Kérdésre válaszolva közölte, az előző népszámláláshoz képest növekedett a nem válaszolók száma, hiszen míg a 2011-es népszámláláskor 27 százalék volt az arányuk, addig 2022-ben 40 százalék.

A szakember az Inforádiónak arról is beszélt, hogy az előző, 2011-es népszámlálás óta 334 ezerrel csökkent Magyarország népessége, és 11 év alatt jelentősen, csaknem 800 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma.

A teljes interjút a cikkünk végén találja.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »