Ezüstérmesek lettek a turóczisok (Környezettudatos diákok Kézdivásárhelyen)

Ezüstérmesek lettek a turóczisok (Környezettudatos diákok Kézdivásárhelyen)

Az Act for Tomorow Egyesület és a Kaufland Románia a Környezetvédelmi Minisztériummal partnerségben hirdette meg az Újrahasznosítás Bajnokai versenyt, amelyre a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Általános Iskola is benevezett. Az oktatási intézmény második lett, tevékenységüket ötvenezer lejjel díjazzák.

A nagyfokú érdeklődést mi sem jelzi jobban, hogy országosan több mint 32 ezer diák és 4165 pedagógus csatlakozott a három hónapon át tartó versenyhez. A projekt keretében a tanárok és tanítók képzésen vettek részt, ezt követően környezetvédelmi tevékenységeket tartottak. Ezek mellett zajlott a szelektív hulladékgyűjtés is: országosan 2,6 millió darab újrahasznosítható üveget és pillepalackot sikerült így összeszedni.

Hírdetés

„A Turóczi-iskola munka-, diák- és szülői közössége a város lakosságát is megmozgatta, így sikerült összegyűjteni diákonként 226 újrahasznosítható üveget és pillepalackot, vagyis összesen 99 892 darabot. Ezeket az áruház melletti tárolóba kellett bedobálni, a gép adott egy nyugtát, amelyet aztán feltöltöttünk a verseny internetes oldalára” – magyarázta Voloncs Mária igazgatónő. A weboldal szerint összesen 260 424 kg szelektív hulladék gyűlt össze, amiből 43 tonnát tesz ki a pillepalack, öt tonnát az alumíniumdoboz és 212 tonnát az üveg.

A verseny második helyezése ötvenezer lejt ér, ezt a pénzösszeget az iskola udvarán levő sportpálya korszerűsítésére szeretnék fordítani. Első helyen egyébként egy Hunyad megyei iskola végzett, a díjuk százezer lej. Székelyföldről még a gyergyói Szent Miklós Elméleti Líceum részesült dicséretben.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »