Ezrek tüntettek Izraelben Netanjahu kormányfő ellen

Ezrek tüntettek Izraelben Netanjahu kormányfő ellen

Több ezren tüntettek szombaton Tel Avivban és Haifában Benjamin Netanjahu kormányfő ellen és lemondásra szólították fel.

A tüntetők mind a két nagyvárosban Netanjahu rezignációját követelték, emellett a „Nem adjuk fel” és a „A gonosz kormánya” jelszavakat skandálták.

Tavaly több tömegtüntetés is volt Izraelben a bíróság reformja és az izraeli jobboldali kormány ellen. Az október 7-én kezdődő, a Hamász és más militáns csoportok által végrehajtott támadások után ezek a tüntetések nagyrészt abbamaradtak.

Szombaton a tüntetőkhöz csatlakoztak néhányan az áldozatok családtagjai közül, mint ahogy azok is, akiknek a támadások miatt el kellett hagyniuk házaikat a Gázai övezet és Libanon határán.

Hírdetés

Izrael ígéretet tett arra, hogy felmorzsolja a Hamászt, miután a militánsok tavaly október 7-én az ország történetének legvéresebb támadását hajtották végre. A hivatalos adatok szerint nagyjából 1140-en vesztették életüket, többségében civilek.

A militánsok körülbelül 250 túszt ejtettek, akik közül 132-t még mindig nem engedtek el.

Izrael a térség bombázásával és a szárazföldi erők kiküldésével válaszolt, miközben az egészségügyi minisztérium szerint a Gázai övezetben, melyet a Hamász irányít, legalább 22.722-en haltak meg, többségében nők és gyerekek.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »