„Ezrek” szimfóniája a zene világnapján

„Ezrek” szimfóniája a zene világnapján

A zeneirodalom legnagyobb szabású szimfonikus műve, Mahler grandiózus alkotása hallható az Opera Eiffel Műhelyházában 2021. október 1-jén. A darab 1983-as magyarországi bemutatója óta ez mindössze a 10. alkalom, hogy a hazai közönség élőben élvezheti a kivételes alkotást.

A híres VIII. szimfónia egyrészt a Veni, Creator Spiritus kezdetű, a teremtő szellemet dicsőítő középkori keresztény himnuszra épül, második részében pedig az európai kultúra egyik ugyancsak meghatározó alkotása, Goethe Faustjának utolsó, katartikus képét ülteti át zenébe. Mahler elképzelése szerint a Veni, Creator Spiritus ima a szellem felemelkedéséért, mely a Faust-jelenetben válik valósággá.

Hírdetés

Az Opera 2020 szeptemberében tűzte először műsorára a darabot, az intézmény vezetése akkor meghirdette, hogy Mahler alkotását évente, a zene világnapján ismét előadja. Magyarország aktuális V4-es elnökségére tekintettel

Katarzyna Kuncio lengyel mezzoszoprán és Aleš Briscein cseh tenor lép fel Sümegi Eszter, Létay Kiss Gabriella, Schöck Atala, Szemerédy Károly és Palerdi András mellett. A Magyar Állami Operaház Zenekara 114 taggal, valamint az Énekkar teljes, 150 fős létszámmal működik közre, míg a Gyermekkar 40 fővel vesz részt a monumentális mű megszólaltatásában, amelyet Stefan Soltész vezényel az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »