Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

Az elmúlt héten több alkalommal tájékoztattunk arról, hogy az egyes dízelautók működéséhez elkerülhetetlen AdBlue-adalék hiánycikké vált, miután a legnagyobb gyártója, a vágsellyei Duslo korlátozta a gyártást. De miért is olyan fontos az AdBlue és mihez kezdjünk, ha elfogyott?

Az uniós károsanyag-kibocsátási normák egyre jelentősebb megszorításokra kényszerítik az autógyártókat. Az Euro 6 szabványnak megfelelő autók például csak fele annyi nitrogén-oxidot (NOx) engedhetnek a légkörbe, mint az Euro 5 szabványnak megfelelő autók. A gyártók ezért mindent bevetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a gépkocsik károsanyag-kibocsátását. Ennek egyik lehetősége épp az AdBlue alkalmazása. Az adalék egyik legfontosabb szerepe ugyanis az, hogy csökkentse a legmodernebb dízelmotorok kipufogógázában található nitrogén-oxidot. 

S bár az AdBlue hatékony, mégsem található minden egyes Euro 6 normának megfelelő autóban. Főleg az alacsonyabb teljesítménnyel rendelkező kisebb autókban hagyatkoznak az LNT rendszerre. Ez az angol Lean NOx Trap rövidítése, magyarul a szegény keverékes NOx-csapda megnevezés használatos. Az LNT különleges kerámiából áll, amely a nitrogén-oxidot a katalizátorban köti meg, így időről időre onnan el kell tüntetni a felgyülemlett Noxot. Mindez automatikusan történik, a sofőr semmit nem vesz észre a tisztásból. A rendszer egyik legnagyobb hátránya viszont az, hogy a NOx elégetéséhez több dízelre van szükség, így emiatt megemelkedik az autó üzemanyag-fogyasztása. 

Hírdetés

A gépjármű üzemanyag-fogyasztása szempontjából így kétség kívül jobb megoldás az AdBlue adalék alkalmazása. A folyadék 32,5 százaléka karbamid, 67,5 százaléka pedig ioncserélt víz. Az AdBlue folyadék egy úgynevezett szelektív katalitikus reakció során ammóniává alakulva szinte teljes mértékben vízgőzzé és ártalmatlan nitrogénné formálja a kipufogógázban található ártalmas nitrogén-oxidot. Ehhez pedig nincs szükség extra dízelre, minek köszönhetően az Euro 6 szabványnak megfelelő autók üzemanyag-fogyasztása alacsony marad. Azok az erőforrások, amelyek AdBlue-t használnak, az adalék nélkül nem működhetnek. Egy átlagos személyautóban az 
AdBlue-tartály térfogata 13–19 liter körül mozog, ami nagyjából 15–20 ezer kilométer megtételére, tehát akár egy évre is elegendő lehet.

Az AdBlue-tartályt soha nem szabad teljesen kiüríteni, adalék nélkül ugyanis az autó nem indul el. Ezért is okozott pánikot az adalék hiánya az országban. Tény, hogy bizonyos szervizekben az autó szoftverének átállításával elvileg újra működőképessé tehetnék az autót, ám ez a művelet nem lenne teljesen legális, hiszen így az autó már nem teljesítené a vonatkozó károsanyag-kibocsátási normákat. 

Ha az AdBlue-szint alacsony, a műszeregységen megjelenik a feltöltésére figyelmeztető, hangjelzéssel kísért ikon. A legtöbb autóban az üzemanyagtöltő nyílás mellett található az AdBlue töltésére szolgáló töltőcső, amelyet rendszerint kék fedél takar. Ezt elég lecsavarni, és egyszerűen feltölteni a folyadékot. Semmi nem történik, ha véletlenül túltöltik a tartályt és kifolyik egy kicsi belőle – csak arra vigyázzanak, hogy ne piszkítsák be a cipőjüket. 

Némelyik autónál a töltőcső kevésbé praktikus helyen, a csomagtérben van. Ez leginkább olyan modelleknél van, amelyeknél az AdBlue-adalék alkalmazása eredetileg végképp nem volt tervben. Előfordulhat, hogy töltés közben bepiszkítják a csomagtér kárpitozását. A kifolyt AdBlue eleinte nem bűzlik, idővel viszont, miután megszáradt, rendkívül intenzív, kellemetlen szaga van. Ezért ha például töltőpisztolyból töltik a tartályba a folyadékot, ügyeljenek arra is, hogy a pisztolyból ne csöpögjön a kárpitozásra a folyadék. Egyes modelleknél a töltőpisztoly pontosan beilleszkedik a töltőcsőbe, ami azért nem jó, mert kell helyet hagyni a tartályból kiáramló levegőnek, ezért a pisztolyt nem lehet teljesen beledugni a töltőcsőbe. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »