Ezért fontos a rendszeres kézápolás

Ezért fontos a rendszeres kézápolás

Ahhoz képest, hogy mennyi mindenre használjuk a kezünket, meglepően keveset törődünk vele. Bekrémezzük, ha már kellemetlenül száraz, de a napi bőrápolási rutinból a legtöbbször kimarad – ez viszont idővel garantáltan nyomot hagy.

A bőrünkre hajlamosak vagyunk csupán esztétikai szemszögből tekinteni, holott azon túl, hogy nagyban meghatározza megjelenésünket, sokkal fontosabb feladatai is vannak. A két leglényegesebb, hogy összeköttetést nyújt testünk és a külvilág között, valamint védőgátként hárítja a kórokozókat és egyéb agresszív külső hatásokat. Ideális esetben a bőr három rétege remekül összedolgozik, hogy elláthassa barrier funkcióját. Ám ha sérül vagy kiszárad, akkor – akár szó szerint – repedések keletkeznek szervezetünk első számú védelmi vonalán, és a húzódó, feszülő, érdes bőrfelszín mellett fertőzésveszéllyel, korai bőröregedéssel, és olyan krónikus problémákkal is számolnunk kell, mint az ekcéma – írja a Házipatika.com.

A zord téli időjárás egyébként sem kedvez a bőrnek, hiszen a metsző szél és a fűtés miatti száraz levegő mind nedvességet von el a felszínéről. Kézfejünk pedig fokozottan ki van téve a káros környezeti hatásoknak, hiszen általában nem fedi ruha. Emellett a mosogatás, takarítás is irritálja a kéz bőrét, mivel forró vízzel és különböző vegyszerekkel is érintkezik, amennyiben nem húzunk gumikesztyűt.

Hírdetés

A koronavírus-járvány miatt lassan két éve jóval gyakrabban mosunk kezet, mint korábban, és többször használunk alkoholos fertőtlenítőszereket is, ezek pedig szintén erősen szárító hatásúak. Gyakorlatilag minden egyes kézmosással (feltéve ha nem kifejezetten bőrkímélő szappant választunk) nemcsak a káros baktériumokat távolítjuk el kezünkről, hanem azokat a jótékonyakat is, amelyek fontos részét képezik a bőrfelszín természetes mikrobiomjának. A kórokozókon túl pedig a bőrt védő zsírréteget is lemossuk, amelyet ha nem pótlunk, felborul a hidro-lipid egyensúly, aminek egyenes következménye, hogy sérül a fent már említett barrier funkció.

Ha nem kezeljük időben a bőrszárazságot, akkor kezünk gyorsan kirepedezhet, illetve hámló, viszkető foltok jelenhetnek meg rajta, ami mindenképpen kellemetlen, és akár fájdalmas is lehet. Mindezek mellett természetesen nem elhanyagolható az sem, hogy a kiszáradt kézfej korántsem nyújt esztétikus látványt. Márpedig a kezünk szinte mindig szem előtt van, ezért társas kapcsolatainkat is negatívan befolyásolhatja, ha nem törődünk vele.

Egyértelmű tehát, hogy a kezünket legalább olyan fontos ápolni, mint az arcunkat vagy a bőrünk más területét, a kérdés már csak a hogyan. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek mind kezeskednek azért, hogy kezünk mindig bársonyosan sima legyen.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »