Ezeket az ételeket edd, ha migréntől szenvedsz!

Ezeket az ételeket edd, ha migréntől szenvedsz!

Aki átélt már migrénes rohamot, az tudja, hogy mennyi kellemetlenséggel illetve szenvedéssel jár ez az állapot. Egyes esetekben annyira intenzív a fájdalom, hogy nincs az a pirula, amely megszüntethetné a panaszokat. A migrénnek számos kiváltó oka ismert, többek között az időjárás, a stressz, az alváshiány, valamint különböző ételek és italok is előidézhetik. És míg, az alkohol, a félkész ételek, és a tejtermékek legtöbbször csak fokozzák a problémát, addig a kutatási eredmények azt sugallják, hogy a most következő táplálékok segíthetnek megelőzni a tüneteket!

Dietetikusok, egészségügyi szakemberek gyakorta hangoztatják a zöld levelű zöldségek fogyasztásának előnyeit illetve fontosságát. Mint kiderült, ezeknek a táplálékoknak a fejfájás esetén is hasznát veheted! – írja a bien.hu.

Az olyan zöldségek, mint például a spenót, a kelkáposzta, vagy a brokkoli mérsékelheti a migrénes rohamok előfordulását. A spenót különösen gazdag a migrén ellenszereként számon tartott B2 illetve B6-vitaminokban, valamint omega-3 zsírsavakban.

A választás során érdemes észben tartanod, hogy minél sötétebb az árnyalata egy zöld levelű zöldségnek, annál nagyobb a tápértéke!

Ha legközelebb fájni kezd a fejed, érdemes elropogtatnod néhány szem diót, vagy mogyorót! Egyes vizsgálatok szerint azok, akik visszatérő migréntől szenvednek, alacsonyabb magnéziumszinttel rendelkeznek, mint azok, akik nem migrénesek.

A Gülhane Military Medical Academy kutatói által végzett 2001-es kutatás szerint a magnéziumpótlás a fejfájásos rohamok gyakoriságát és intenzitását egyaránt hatékonyan csökkentheti.

Egy marék mandula, kesudió, napraforgómag, mogyoró, vagy dió tökéletes délutáni csemege: nem csak finom, de egészséges is!

A National Headache Foundation nevű szervezet kutatások során arra a következtetésre jutott, hogy a migrénre hajlamos személyeknek érdemes tartózkodniuk a szárított, erjesztett, pácolt, sózott, vagy füstölt húskészítmények fogyasztásától, ezek ugyanis nagy eséllyel válthatnak ki az arra hajlamos egyéneknél fejfájást.

Hírdetés

Ezzel ellentétben azonban a természetes, fűvel táplált marha hús megoldást jelenthet a problémára.

A vörös hús Q10-koenzimben valamint B2-vitaminban egyaránt gazdag táplálék, így a The American Academy of Neurology és a Canadian Headache Society szerint is hatásos fegyvert jelenthet a migrénes rohamok ellen.

A reggelire elfogyasztott főtt tojás nem csak az agyműködésedre, a közérzetedre, valamint a hajad és a körmeid egészségére lehet jó hatással, de a fejfájás kialakulásának esélyét is csökkenheti.

Ez a közkedvelt és finom táplálék vitaminok és tápanyagok széles skáláját tartalmazza, összetétele igazi kincsesbánya a szervezetnek.

Mindössze két darab nagy tojás fedezheti a napi riboflavin, vagyis B2-vitamin szükségletünk 24 százalékát, ezáltal megakadályozhatja a kellemetlen fejfájásos tünetek megjelenését.

Ha szeretnéd megelőzni a migrénes rohamokat, a legjobb, amit tehetsz, ha gyakorta fogyasztasz teljes kiőrlésű gabonaféléket!

A hipoglikémia, vagyis az abnormálisan alacsony vércukorszint az egyik leggyakoribb oka a fejfájás kialakulásának.

Ahhoz, hogy elkerüld ezt az állapotot, fontos, hogy rendszeresen táplálkozz, és gyakorta fogyassz összetett szénhidrátokat, illetve rostokat, melyek eltelítenek, megakadályozzák a hirtelen jött falási rohamokat, és stabilizálják a vércukorszintedet.

Egy krónikus fejfájástól szenvedő betegeket vizsgáló kutatásból kiderült, hogy az omega-3 zsírsav fogyasztásának növelésével és ezzel egyidejűleg az omega-6 zsírsav bevitelének csökkentésével mérsékelhető a fejfájások gyakorisága, és a stressz mértéke, valamint elősegíthető a jó közérzet.

Lehetőleg válassz olyan hidegvízi tengeri halakat, mint például a lazac, a hering, a makréla, a szardínia, vagy a tonhal, mivel ezeknek nem csak omeg-3 zsírsavtartalma, de vitamin és ásványi anyag tartalma is figyelemreméltó.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »