Ezek az edzéstippek nagyon jól működnek depresszió ellen

Ezek az edzéstippek nagyon jól működnek depresszió ellen

Tudjuk, hogy ilyenkor, ahogy beköszönt a meleg, még nehezebb rávenni magad a testmozgásra, de hidd el, hogy megéri!

Az orvosi értelemben vett depresszió kezelése mindig szakértői, orvosi, pszichológusi, vagy akár gyógyszeres kezelést igényel. A köznapi értelemben – egyébként pontatlanul – téli depresszióként emlegetett általános levertség, fáradtság vagy átmeneti rosszkedv nem. Ha az előbbivel küzdesz, mindenképpen fordulj szakemberhez, és kövesd az ő javaslatait – írja a bien.hu.

A rendszeres testmozgás azonban mindkét esetben, akár a klinikai kezelést kiegészítve, segíthet, hogy visszanyerd a mindennapi életörömödet.

A testmozgásban, sportban az a jó, hogy akár azonnal is segít, hogy jobban érezd magadat a bőrödben – kicsit felpezsdíti a keringésed, felszabadítja a boldogsághormonokat, kellemesen kifáraszt, és így jobbat alszol tőle.

Ahhoz viszont, hogy valóban elkezdje kifejteni a hatását, rendszeresen kell sportolnod, és a legjobb, ha ehhez állandó időpontokat választasz. Ha tudod, hogy minden kedden és csütörtök este edzeni mész, akkor az olyan ritmust ad a mindennapjaidnak, ami már önmagában is segít, hogy átlendülj a levertségen és céltalanság érzésén.

Hírdetés

Az igazi megszállottakat a szakadó eső sem riasztja el, de azért még jó ideig lesznek szép, napfényes délutánok. Ilyenkor – természetesen megfelelő öltözettel felszerelkezve – érdemes kimenni a szabadba.

A rossz közérzet miatt sokszor úgy érezheted, hogy nincs is kedved elhagyni a lakást, pedig ha az egész napot a zárt szobában töltöd, az sem fog segíteni a jó kedveden. A szabadban, jó levegőn végzett sport garantáltan jobb kedvre hangol, és célt ad, ami kimozdít a lakásból.

A nyilvánvaló fiziológiás hatások mellett a sport sikerélményként is segít, hogy jobban érezd magadat. Nem kell feltétlenül valamilyen versenyben részt venned, de kisebb célokat kitűzhetsz magadnak: a jövő héttől egy körrel többet futsz, a hónap végén pedig már két körrel többet, ezen a héten 15 percet jógázol reggelenként, a jövő héttől 20-at, stb.

A lényeg, hogy olyan célokat találj, amelyek kihívást jelentenek, de teljesíthetőek, így olyan sikerélményben lehet részed, amelyért valóban megdolgoztál.

A sport abban is segít, hogy kikapcsolódj, jól érezd magad, és valami hasznosat csinálj akkor is, ha éppen nincsen társaságod, így remek módszer arra, hogy önállósodj, megállj a saját lábadon is.

Ugyanakkor a sportolás remek lehetőséget kínál arra, hogy új emberekkel ismerkedj meg, akik nem csak hasznos tanácsokkal látnak el, de motivációt is jelentenek, és akár új barátságokat is köthetsz velük. A fizetős órák mellett az interneten rengeteg amatőr sportközösség is szerveződik, bátran írj valamelyiknek, vagy menj el a következő találkozójukra, egészen biztosan örömmel fognak látni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »