Ezek a jelek mutatják a pajzsmirigyzavart

Ezek a jelek mutatják a pajzsmirigyzavart

Az egészségtelen ételek, a mozgáshiány, a túlsúly, mind hozzájárulnak a koleszterinszint emelkedéséhez, ami olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint például az érszűkület, a magas vérnyomás, valamint megnöveli a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.

Bár gyakran gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással normalizálni lehet mennyiségét, ám ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor lehet, hogy pajzsmirigyzavar okozza a sikertelenséget. A témában Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája nyilatkozott – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A koleszterin az emberi szervezetben egy zsírszerű anyag, amely az életben maradásunkhoz elengedhetetlen. Részt vesz ugyanis az anyagcsere folyamatokban, a sejtek, az epesav egyik építőköve, valamint bizonyos hormonok és vitaminok előállításáért is felelős. A koleszterint a máj állítja elő, ám nagy mennyiségben jutunk hozzá táplálkozás útján is. Bár a legtöbben negatív vonatkozásban gondolnak rá, pedig létezik „jó” és „rossz” koleszterin is. Ez előbbi a HDL, amely a felesleges koleszterint szállítja az erekből a májba, ami ott vagy újrahasznosul, vagy epesavvá lesz. Ezzel szemben az LDL , avagy a „rossz” koleszterin az erekben lerakódik. Így amennyiben a vérben több az LDL, mint a HDL, úgy a HDL nem képes visszaszállítani az összes koleszterint, és ennek következtében érelmeszesedés, érszűkület alakulhat ki. Ez rossz esetben akár szívinfarktushoz, stroke- hoz is vezethet, hiszen egyrészt akadályozza a megfelelő véráramlást, másrészt elősegíti a vérrögök kialakulását is.

Amennyiben a koleszterinszint megemelkedik, azért a helytelen táplálkozás is felelőssé tehető, ezért életmódváltással sokat lehet tenni az állapot normalizálása és a szövődmények elkerülése érdekében. Ha az orvos indokoltnak tarja, úgy gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Bár a magas koleszterinszintet sokszor a helytelen életmód okozza, előfordulhat másodlagos formája, vagyis amikor valamilyen betegség áll a hátterében. Ekkor sokszor pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizálnak, hiszen a szerv elégtelen működése szinte az egész szervezetre hatást gyakorol, többek között a kellő mennyiségű pajzsmirigy hormonok (T3, T4) a koleszterinszint csökkentésében segítenek, mivel részt vesznek a felesleges koleszterin eltávolításában. A Southwest Medical School, vizsgálata szerint ráadásul igen gyakran jár együtt a két állapot, hiszen azt figyelték meg, hogy a pajzsmirigy-alulműködéssel küzdők 90%-ának magas volt a koleszterinszintje.Éppen ezért, amennyiben magas az LDL szintje, úgy érdemes laborvizsgálattal meggyőződnie TSH, T3 és T4 értékeiről, hiszen könnyen lehet, hogy fény derül esetleges pajzsmirigy problémájára! Ha a betegség bebizonyosodik, úgy gyógyszeres terápiával könnyen kordában tartható, és ezáltal a koleszterinszintje is hamar normalizálódik – mondja dr. Békési Gábor.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »