Európa Játékok 2027: Isztambul kapta a rendezés jogát

Európa Játékok 2027: Isztambul kapta a rendezés jogát

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) végrehajtó testülete Isztambulnak adta a 2027-es Európa Játékok rendezési jogát.

Az EOC közleménye szerint a bizottság a legutóbbi ülésén hozta meg „alaposan megfontolt” döntését az után, hogy meghallgatta Peter Brüll, az EOC sportigazgatójának részletes jelentését az isztambuli pályázatról.

Hírdetés

Az EOC delegációja március elején látogatott el Isztambulba, ahol a szakértők a helyi terveket részletekbe menően megvizsgálták. „Az EOC boldogan jelenti be, hogy elfogadta Isztambul pályázatát a 2027-es Európa Játékok rendezésére” – idézte a közlemény Szpirosz Kapraloszt, az EOC elnökét. – „Tudjuk, hogy Isztambul tökéletes helyszíne lesz a játékoknak, melyeken Európa legjobb sportolói megcsillogtathatják tudásukat 2027-ben.” A bizottság közleménye azt is kiemelte, hogy az EOC és az isztambuli szervezők megállapodtak: több olimpiai kvótát lehet majd szerezni Törökországban három év múlva, mint a tavalyi, lengyelországi EJ-n. A legnagyobb európai multisport eseményt először 2015-ben Bakuban rendezték meg, majd 2019-ben Minszk volt a házigazda, a harmadik Európa Játékokat pedig Krakkó központtal a kis-lengyelországi régióban bonyolították le.

A 2023-as EJ-n 29 sportágban, illetve szakágban rendeztek versenyeket, 12-ben pedig egyben Európa-bajnokságra került sor, tíz sportágban közvetlen olimpiai kvótákat, ezekkel részben átfedésben 18-ban az indulási joghoz szükséges pontokat lehetett szerezni. A végrehajtó bizottság mostani döntését még meg kell erősítenie az EOC közgyűlésének, melyet júniusban, Bukarestben tartanak meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »