Esterházy János Emléknap Prágában

Esterházy János Emléknap Prágában

Az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért és a Prágai Magyar Katolikus Plébánia május 14-én Esterházy János Emléknapot tartott.

Ennek keretében Balga Zoltán Atya szentmisét mutatott be Isten szolgája, Esterházy János lelki üdvéért és boldoggá avatásáért a prágai Szent Henrik és Kunigunda templomban.

A szentmisét követően a templom melletti Edison moziban Dávid Zsuzsanna: „A mi jelünk a kereszt”  című kiállításának megnyitójára került sor. Lőrincz Zsuzsa Prágában élő képzőművész méltatta magyarországi művésztársa munkásságát. Dávid Zsuzsannától a jelenlévők művei ihletőjének, Esterházy Jánosnak,  a művész szemével való leírását hallhatta.

Az Emléknap fő programpontjaként  a résztvevők meghallgathatták dr. Molnár Imre történész, a kiváló Esterházy-kutató „Isten szolgája Esterházy János életszentsége és annak mai értelmezése” című előadását, amely számos eddig ismeretlen ténnyel és adattal gyarapította ismereteinket.

A résztvevők az előadást követően a témával foglalkozó könyveket meg is vásárolhatták, dedikálás lehetőségével.

Hírdetés

A kulcs Esterházy János megértéséhez az ő mélyen katolikus hitében rejlik.

„Ha életünket nem a rövid, földi perspektívából nézzük, akkor megértjük, nincs különbség cseh és magyar, gróf és paraszt között, és minden emberben meglátjuk Isten képmását. (Malfatti-Esterházy Alice, Esterházy János lánya)

A prágai magyarok, talán, egy lépéssel közelebb kerültek ehhez a megértéshez, köszönet érte minden résztvevőnek.

Szépséges zenei betétekkel a népdalénekes Röpülj páva-győztes Haraszti-ikrek és Híves István zenetanár színesítették az Emléknapot, mely agapéval zárult a plébánia közösségi termében.

A kiállítás május végéig tekinthető meg a plébániatemplomban.

Kép és szöveg: Szakács Panni, az Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért elnöke


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »