Erdő Péter: öt kontinens ezerkétszáz millió katolikusa figyel ránk

Erdő Péter: öt kontinens ezerkétszáz millió katolikusa figyel ránk

Öt kontinens ezerkétszáz millió katolikusa figyel ránk a következő napokban, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A bíboros kiemelte: nemcsak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is „van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés” a kongresszus iránt.

A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy „egy nagy keresztény találkozóra van” alkalom Budapesten.

Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul „az eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk”, így „valódi alapja van a közös ünneplésének”.

Erdő Péter elmondta: a különböző programokra összesen több mint 200 ezren regisztráltak, de a legfontosabb eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A legnagyobb esemény a záró szentmise, amelyet Ferenc pápa fog vezetni, arra több mint 75 ezer hívő regisztrált, és több csoport jelezte, hogy regisztráció nélkül jön el a misére – tette hozzá.

A bíboros szólt arról is: Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a statio orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett statiós miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város templomaiban nem tartottak szentmisét. Csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy „Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk” – magyarázta.

A világra szóló statio orbis, amelyet a pápa vezet, láthatóan és erősen jelképezi és élményszerűvé teszi az egyház összetartozását – tette hozzá Erdő Péter.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnap délután kezdődik Budapeten. A katolikus világesemény záró szentmiséjét jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel.

Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

Szeretetvendégséggel készültek az egyházmegyék a vasárnap kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Ma délután kezdődik és jövő vasárnapig tart az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. A katolikus világesemény célja az Oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. A megnyitó előtt az egyházmegyék szombaton országszerte szeretetvendégségeket tartottak: 5000 rászorulót láttak vendégül, hogy nehézségeik ellenére ők is részesülhessenek a közös ünnep örömében – számolt be az M1 Híradója.

Szeretetvendégségre várták a rászorulókat Nyíregyházán a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdete előtti napon. A menü gulyásleves, rétes és friss gyümölcs volt. Az ünnep örömében 140 ember részesülhetett. Volt olyan nagyszülő, aki az unokájával érkezett.

Nem csak a szabolcsi megyeszékhelyen, hanem minden egyházmegye központjában szerveztek ehhez hasonló szeretetvendégségeket, így az országos akcióhoz csatlakozott a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász is. Itt mintegy száz rászoruló családot, valamint egyedülálló, idős embert láttak vendégül. A szeretetvendégség a tanúságtétel egyik formája, kézzelfoghatóan mutatja be Jézus szeretetét.

Hírdetés

„A mai nap is ennek az emberségnek a letéteménye, amikor egy ilyen szeretetlakomára,agapéra hívtuk azokat, akik egyébként is a hétköznapokban az egyházmegyei karitász szolgálatunkkal kapcsolatban állnak az elmúlt hosszú években” – mondta Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász koordinátora.

Budapesten is rászoruló családokat, időseket és egyedülállókat vendégeltek meg a II. János Pál pápa téren. A meghívottak Erdő Péter bíborossal, Nagy István agrárminiszterrel, valamint Szabó István honvédelmi államtitkárral közösen fogyasztották el a marhagulyást, illetve a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteményét. A szeretetvendégségre csaknem hatszázan kaptak meghívást.

A vasárnap kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fő helyszínén, a Hősök terén már egy hete épül a színpad a megnyitó ünnepségre, és az azt követő szentmisére, amelyen tömeges elsőáldozás lesz. A megnyitón regisztráció nélkül is részt lehet venni.

Az egyhetes rendezvénysorozat programjait úgy állították össze, hogy a szentmisék előtt olyan híres emberek tehessenek tanúságot, akik felvállalják a hitüket, ezzel egyfajta erőt és biztatást adva másoknak.

A Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén úgynevezett missziós színpadok lesznek, ahol koncertekkel, tanúságtételekkel és evangelizációs darabokkal várják az érdeklődőket. Jövő vasárnap, Ferenc pápa zárómiséjét pedig kétórás kulturális műsor előzi meg.

A Szent István Bazilika melletti téren az egész rendezvény ideje alatt koncertekkel, könyvbemutatókkal és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, emellett a vásárban a hungarikumok is bemutatkoznak.

A Kongresszus programjait a XV. Ars Sacra Fesztivál is színesíti.

„Egy nagy ökumenikus ünnepet szerveztünk erre az alkalomra. A történelmi egyházaknak illetve a nagy keresztény egyházaknak négy templomát a belváros szívében egy kereszt köti össze, egy virtuális kereszt és mindegyikben lesz egy koncert,ezenkívül szervezünk szakrális építészeti konferenciát” – mondta Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az eseményre öt kontinens, csaknem negyven országából, több mint hatvan előadó érkezik Budapestre. A kongresszusra regisztráltaknak a MÁV csoport erre az időszakra 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad.

A programokra a szervezők hívőket és nem hívőket egyaránt várnak.

Ma délután kezdődik és jövő vasárnapig tart az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten.

A megnyitó ünnepség a Hősök terén délután három órakor kulturális műsorral kezdődik, amelyen fellép mások mellett Baritz Gergő énekes, Lackfi János költő, Rákász Gergely orgonaművész, a kongresszusra megalakult 800 tagú kórus és a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakgimnázium zenekara.

A műsor része a Magyarország, Mária országa című előadás, amelyet Káel Csaba rendezett.

A négy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke lesz.

A szentmisén több mint ezer gyerek lesz elsőáldozó. A programon regisztráció nélkül is részt lehet venni.
Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató egyhetes világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

A rendezvénysorozat főbb helyszínei a Hősök tere, a Hungexpó, a Szent István-bazilika előtti tér, a Széll Kálmán tér és az Örs vezér tere. A kongresszus záró szentmiséjét, az úgynevezett statio orbist szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »