Érdemes megvárni a magyar dinnyét? – a tudatos vásárlók megmondták

Érdemes megvárni a magyar dinnyét? – a tudatos vásárlók megmondták

Idén sokára ért be a hazai görög- és sárgadinnye. Mi is alig bírtuk már kivárni, így a júliusi #gyorskörben is a dinnye került terítékre. Arra voltunk kíváncsiak, kivárják-e a hazai görögdinnyét a tudatos vásárlók? Azt is megtudtuk, meddig tart idén várhatóan a dinnyeszezon.

A nyár sem múlhat el fenntarthatósági dilemmák nélkül. Nyugodt szívvel mondhatjuk, az idei nyár még a legtudatosabb vásárlókat is kihívás elé állította: júniusban tagadhatatlanul megjött a nyár – a szúnyogokkal együtt –, ám a frissítő, lédús magyar görögdinnye egészen július 10-ig váratott magára. 

Így július elején arra kértünk Titeket Facebook oldalunkon, nyomjatok egy –t, ha kivárjátok a magyar dinnyét, vagy egy  -t, ha jöhet a külföldi! A témához szokás szerint hozzá is szólhattatok közösségi oldalainkon. Ezekből is szemezgettünk Nektek.

Csak a magyar!

Közel 800-an foglaltatok állást a témában. Az eredményeket látva nincs helye sok vitának: a hazai dinnye elsöprő győzelmet aratott. 3-ból 2 tudatos vásárló megvárja a magyar dinnyét.

Bár a dinnye kiválasztása tényleg nem könnyű, fogyasztóként nem nehéz belátni, hogy a külföldi dinnyék között könnyebben találkozhatunk olyannal, amit idő előtt leszedtek (és utóérleltek), vagy épp túl sokáig hűtöttek a hosszú szállítás és raktározás során. Egy biztos, ha olyan görögdinnyére vágysz, ami a termőföldön ért meg, keresd azt, amelyiken sárga folt van!

Magyar dinnye – bízhatunk benne?

A hozzászólók között sokan megkérdőjeleztétek a „magyar dinnye” eredetét, amin a fővárosi zöldségesek május-júniusi kínálatát látva mi sem lepődünk meg igazán.

Hírdetés

A kétkedők számára jó hír, hogy tavaly július óta minden nem előre csomagolt gyümölcs és zöldség esetében kötelező jelölni a boltokban, hogy melyik országból származik, így azt is, ha magyar. Emellett a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete 2018-ban a fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében létrehozta saját védjegyét. A „Magyar dinnye” matrica a hazai származás feltüntetésén túl termőkörzetet és termelői azonosítót is tartalmaz.

„Azt a fél dinnyét kérem!” – ismerős?

Ha igazán finom dinnyét szeretnénk, sajnos nem árt némi rutin a megfelelő példány kiválasztásához.

Nem véletlen, hogy sokan csak a saját szemüknek hisznek és a termelőnél, a piacon, vagy a zöldségesnél kötnek ki.

„Dinnyét? Mi csak nézzük!”

Jegyezte meg olvasónk, utalva a dinnye árának jelentős növekedésére – és nem alaptalanul. A 2008-as „dinnyeblokád” rövid időre reflektorfénybe helyezte a magyar dinnye extrém alacsony felvásárlási árát (2008-ban 29 Ft/kg). Mivel azóta nem volt hasonló akció, azt gondolhatnánk, a helyzet jelentősen javult, hiszen fogyasztóként szembetűnő, hogy évről évre drágább a dinnye. A KSH adatai azonban mást mutatnak.

A kereskedelmi láncokban értékesített forgalom hasznából még mindig kevéssé részesülnek a magyar dinnyetermelők. (1, 2) Lényegesen több jut nekik, ha terményüket a piacokon, közvetlenül a fogyasztóknak tudják értékesíteni (3). Ugyanakkor jó hír a türelmetleneknek, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, a szezon első hónapja után az árak is mérséklődnek. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idei előrejelzése szerint a dinnyeszezon idén fittyet hányva a „lőrinci-hiedelemre” hosszúra nyúlik: július közepétől egészen szeptember közepe-végéig élvezhetjük. Ha teheted, kövesd a Tudatos Vásárlók 4. pontját, és vásárolj Helyben, helyit – dinnyéből is!

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült, a Nemzeti Kultúrális Alap és az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozta.

Ez a poszt Érdemes megvárni a magyar dinnyét? – a tudatos vásárlók megmondták először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »