Érdektelenség miatt el kell napolni a Šimkovičová leváltására összehívott rendkívüli ülést

Érdektelenség miatt el kell napolni a Šimkovičová leváltására összehívott rendkívüli ülést

Hétfőn délelőttre hívta össze a házelnök az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülést, amelyen a Martin Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter elleni bizalmatlansági indítványt tárgyalták volna a képviselők. Az ülés azonban másodjára sem sikerült megnyitni, mivel a parlament nem volt határozatképes. Mindössze 47 képviselő volt a teremben – tehát többen hiányoztak az ellenzék oldaláról is. A harmadik, utolsó próbálkozás az ülés megnyitására holnap lesz, reggel 8 órakor.

A bizalmatlansági indítványt a progresszív PS és a liberális SaS nyújtotta be. Hivatalosan inkompetenciával, gyűlöletkeltéssel és hozzá nem értéssel indokolták a beadványt. Ám az ellenzék csak azután kezdte el támadni Šimkovičovát, hogy az leállította az LMBTQ-szervezetek állami finanszírozását (a lépést egy uniós forrásokból pénzelt szexshow-ról készült cikk előzte meg).

Az ellenzék korábban petíciót is indított Šimkovičová távozását támogatandó, amit 189 ezer ember írt alá.

Bár az ellenzék sem jelent meg teljes létszámban az ülésben, a KDH a kormánykoalíciót vádolja azzal, hogy nem tette lehetővé a parlamenti vitát. A KDH szerint ezzel a koalíció „elismerte, hogy nem tudja megvédeni a nyilvánosság előtt saját lépéseit”.

A szintén KDH-s Jozef Hajko a kulturális minisztertől azt várja, hogy kiáll a képviselők elé, hogy megvédi magát. Ő azt kifogásolta, hogy Šimkovičová megújította a Belarusszal és Oroszországgal korábban felfüggesztett kulturális együttműködést.

Hírdetés

Azt, hogy KDH több képviselője szintén távol maradt a mai üléstől, Hajko azzal indokolta, hogy „kötelességeik voltak a régiókan”, és utalt rá, hogy a házelnök épp azért időzítette úgy az ülést, hogy a KDH-sok ne tudjanak ott lenni.

Az egykori kulturális miniszter, Natália Milanová (Slovensko) szerint nyilvánvaló volt, hogy Šimkovičová nem tud majd jelen lenni a leváltásáról szóló ülésen, mivel Abu-Dzabiban van az UNESCO február 13-15. között zajló konferenciáján.

A bizalmatlansági indítvány kezdeményező PS frakciója sem jelent teljes létszámban az ülésen, három képviselője maradt távol. Zora Jaurová (PS) képviselő pedig a koalíciós pártokat kritizálta, amiért nem támogatták a miniszter leváltására összehívott ülést.

Tegyük hozzá, hogy ezek a fent megfogalmazott kritikák csak pótcselekvések, mivel az ellenzék aligha lett volna képes megnyitni az ülést, de még ha meg is nyitja, a programot sem sikerült volna megszavazni. Egyáltalán nincs mit azon csodálkozni, hogy a kormányellenes tüntetéseket szervező, az EU-nál a szlovák uniós források elzárásáért lobbizó szlovák ellenzéket nem fogja kisegíteni a kormánykoalíció csak azért, hogy – a kormányoldal szempontjából – kemény nyilatkozatokkal hívják az embereket a tüntetésekre. A mindenki kormányok az ilyen obstrukciót gyakran használt az ellenzékkel szemben, és nem csak a Fico-kabenetek, de például Igor Matovič kormánya idején is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »