"Érdeklődés hiányában" most Kenyába és Ruandába kerülnek a Szlovákiának szánt vakcinák

"Érdeklődés hiányában" most Kenyába és Ruandába kerülnek a Szlovákiának szánt vakcinák

A kollektív immunitás elérhető közelségbe kerülne, ha a szlovák raktárakban jelenleg elfekvőben lévő 2,3 millió adag vakcinát megkapnák azok, akik eddig még nem voltak hajlandóak beoltatni magukat. A baj csak az, a vakcinák iránt tanúsított érdeklődés már alulról lesi a bányászbéka fenekét. 

Az oltási program kezdeti döcögését még akut vakcinahiány okozta, érdeklődés és igény lett volna az oltakozásra, vakcina nem volt. A helyzet nyár elejére rendeződött csupán, Matovič vakcinabakiját is épp az okozta, hogy mire lehetett volna Szputnyikkal oltani a szlovák állampolgárokat, már nem volt rá szükség.  A nyugati vakcinák elárasztották az országot. Május végén, illetve kora nyáron voltak olyan napok, amikor 20-25 ezer embert sikerült beoltani. Ennek fényében érdemes áttekinteni az elmúlt napok statisztikáit. A hónap első napján még 3800, másodikán már csak 730, október 3-án 482, tegnap, október 4-én pedig 1345 embert sikerült csak beoltani. 

Sokatmondóak a vakcinavárótermek statisztikái is.

Emlékszünk még a tízezres sorokra? A monitor kékes fénye előtt eltöltött felesleges órákra? Ehhez képest most az NCZI statisztikái szerint korcsoportonként legfeljebb 2-300 ember várja a sorát, pontosabban vakcinája első adagját. Jelen állás szerint összesen mintegy kétezer ember szeretné beoltatni magát. Második adagra persze többen várnak, 1000 és 3000 között lehet a számuk korcsoportonként. Egyedül a 17 évnél fiatalabbak között találunk kiemelkedő érdeklődést, négyezer fiatal vár a második oltásra.

A legtöbb járványügyi szakember, Washingtontól Kassáig azt állította, a harmadik hullám megjelenése fokozza majd az oltási hajlandóságot. Ez több helyütt működött, az USA-ban például érezhetően nő az érdeklődés a nyári lanyhulás után, Szlovákiában azonban ennek egyelőre nyoma sincs. Martin Smatana egészségügyi szakember ezt azzal magyarázta, hogy a járványgöbre emelkedése egyelőre nem érte el a kritikus szintet, ha beüt a válság, az érdeklődés is fokozódni fog. Kétségtelen, van ebben némi ráció!

Mégis, egészen furcsa ötlet, hogy megvárjuk, míg körmünkre ég az oltatlanság, ahelyett, hogy a vakcinák megjelenése óta fájóan hiányzó népszerűsítő kampánnyal fokoznánk végre az oltási hajlandóságot. 

Voltak persze futottak még kategóriás próbálkozások, de ezek a statisztikák alapján nem sok eredménnyel jártak – hiába költött az állam milliókat a vakcinalottóra. A Sme napilap azt írja, hossza huzavona után heteken belül indulhat egy minden eddiginél nagyobb népszerűsítő kampány. A projektet egy MUW Saatchi & Saatchi nevű nagy marketingügynökség irányítja majd, de egyelőre nagyon kevés részletet közöltek. Sem az egészségügyi minisztérium, sem az ügynökség nem hajlandó bővebb információkkal szolgálni.

Hírdetés

Az biztos, a léc nincs túl magasan!

Hiába költöttek el eddig oltásnépszerűsítő kampányra kétmillió eurót a Sme friss összesítése alapján, foganatja nem sok volt. A napilap úgy tudja, a pénz nagy részét reklámidő vásárlására költötték.

Ez az összeg a vakcinalottóra költött 26 millió euróhoz képest még egészen baráti.

Néhány naponta felbukkan egy-egy hír arról, Szlovákia épp melyik országnak küld egyre inkább feleslegesnek tűnő vakcináiból. Ukrajnának ment már hatvanezer, Montenegrónak tízezer, Tajvannak 160 ezer, s most újabb két ország kaphat a Szlovákiának szánt oltóanyagokból. 

Majd’ félmillió embernek elég vakcinát kap ugyanis két fekete-afrikai ország, Kenya és Ruanda. Előbbi 280 ezret, míg az utóbbi 160 ezret.

A külügy azzal indokolta az adományt, hogy kiválóak a szlovák-kenyai, szlovák-ruandai bilaterális kapcsolatok, ráadásul mindkét ország Szlovákia „külpolitikai prioritásai közé” tartozik. Érdekes apróság, hogy eddig csak és kizárólag az AstraZeneca oltóanyagát szállítottuk külföldre, már csak azért is, mert néhány héttel ezelőtt kiderült, határozatlan időre felfüggesztették a brit vakcina használatát Szlovákiában. Van elég mRNS-típusú vakcina – indokolta akkor a döntést az egészségügyi minisztérium.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »