Érdekes körökben forgolódik az új igazságügyi miniszter

Érdekes körökben forgolódik az új igazságügyi miniszter

Még el sem kezdte miniszteri ténykedését, de már kétségeket vet fel azt illetően, a megfelelő ember van-e a tárca élén. Mert hogy az új miniszter kétségkívül érdekes körökben forgolódik.

Egy olyan társaságban is szerepel a neve, amelyben olyan fegyverüzletágban érdekelt személyek vannak, akik szorosan kötődnek a volt Smer-kormányhoz. A Hospodárske noviny gazdasági napilap megállapításai szerint ugyanis az új igazságügyi miniszter, Viliam Karas egy részvénytársaságban szerepel egy Miroslav Výbohhoz közelálló személlyel és a fegyvergyáros cseh vállalkozóval, Jaroslav Strnaddal.

A lap érdeklődésére, hogy mivel is kereskedik a szóban forgó cég, kik a tulajdonosai, és fizetnek-e neki a feladatai ellátásáért, nem volt hajlandó válaszolni a miniszter,

mint ahogyan először hallgatott arról is, ismerőse-e Výbohnak, aki közeli barátja Robert Ficónak és a Smer egyik legbefolyásosabb oligarchája, s aki ellen azért indult eljárás, mert 150 ezer eurós kenőpénzt közvetített Peter Pellegrininek egy pezsgősdobozban. Szerdán aztán a Sme napilapnak elárulta, hogy körülbelül tíz éve, ügyvédi hivatásának végzése során találkozott Výbohhal, de személyes vagy munkakapcsolatban nem áll vele.

Egy felügyelőtanácsban Výboh emberével

Karas tíz éve ül az ALFA GROUP SR felügyelőtanácsában. Azóta az elnöke a felügyelőtanácsnak az az Ivan Šubrt, aki a Smer oligarchájának, a jelenleg korrupcióval vádolt Miroslav Výbohnak a közeli munkatársa. Šubrt vezette Výboh WILLING nevű fegyvergyártó cégét, amely korábban jövedelmező állami szerződéseket nyert a Smer-kormánytól, és azután is a cégnél maradt, hogy Výboh állítólagos távozott onnan. Šubrt volt Výboh WILLING C&S társaságának igazgatótanácsi elnöke is, amely később AMW C&S-re változtatta a nevét és fővárosi ingatlanokkal kereskedett.

2019-ben például ez a cég adta el a Szlovák Nemzeti Színház egykori főigazgatóságának Gorkij utcai, jövedelmező történelmi épületét egy nemzetközi biztosítótársaságnak.

Hírdetés

Viliam Karas Az ALFA GROUP SR-nél végzett munkájával kapcsolatban a HN-nek azt nyilatkozta, hogy „az ügyvédi munka gyakorlatához tartozik általában az ügyfelek érdekeinek képviselete, például a kereskedelmi társaságok testületeiben való tagságon keresztül”. Így van ez annál a részvénytársaságnál is, amely felől a HN érdeklődött.

Természetesen az ügyfelekről való tájékoztatás során tiszteletben tartom az ügyvédi kötelezettségeket, beleértve a titoktartást is, amelyet nem sérthetek meg.

Ezért csak általánosságban mondom, hogy a felügyelőtanácsi tagságom egy törzsügyfélnek, a gyermekkori osztálytársamnak nyújtott jogi szolgáltatás részét képezte, aki nem tartozik az önök által megnevezett személyek egyikéhez sem” – tette hozzá tömören a miniszter.

Ki fizeti és miből Karast?

2018 óta Karasszal együtt az igazgatótanács alelnökeként az ALFA GROUP SR-nél van a cseh fegyvergyártó vállalkozó Jaroslav Strnad is, aki a fiával együtt Szlovákia legnagyobb fegyvergyártó cégét, az MSM Groupot irányítja. A cseh „tatrovkája” érdekelt volt a 4×4-es páncélozott szállítójárművek megamegrendelésében is a szlovák hadsereg számára, amelyet a korábbi kormány a Smer és az SNS irányításával szeretett volna megvásárolni. Érdekességnek számít, hogy a Strnad család portfóliójába tartozó ZVS Holding telephelyén található a Liwa Arms Slovakia cég, amely vagyoni és személyi szempontokból is Robert Kaliňákhoz köthető.

De Karas Strnadról sem akar beszélni, és nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy társtulajdonosa-e az ALFA GROUP SR cégnek.

Az ALFA GROUP SR cég egyébként a személyi mozgások és névváltoztatások ellenére évek óta csak minimális forgalmat mutat ki. Kérdés tehát, hogy valójában mit csinál, és főleg az, ha Karast a felügyelőtanácsi teljesítményéért honorálják, akkor azt milyen eszközökből teszik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »