Erasmus+ találkozó Kézdivásárhelyen

Erasmus+ találkozó Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző, valamint a budakeszi, olaszországi és törökországi partnereinek közös Erasmus+ pályázata 2019-re nyúlik vissza, de a világjárvány átírta a határidőket, ezért a nemzetközi pályázat csak 2020-ban indult be, a magyarországi és olaszországi után a harmadik találkozót tartották Kézdivásárhelyen, a negyedik és egyben az utolsó május közepén lesz Törökországban. A hétfőtől péntekig tartó tapasztalatcsere házigazdája a Bod Péter Tanítóképző.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóját az Atrium Szálloda éttermében tartották tegnap. A találkozó nyitányaként a tanítóképző tanulói Deák Ferenc magyartanár rendezésében Balázs Imre József verseiből összeállított Egyformázni, különbözni című előadásukat mutatták be, majd Deák Magdolna iskolaigazgató köszöntője hangzott el. „Azok vagyunk, akik egy hétig félreteszünk minden más gondot, s arról fogunk tanácskozni, azt fogjuk egymástól tanulni, ső, kipróbálni, milyen formában lehet környezetünkben, iskoláinkban, emberi kapcsolatainkban az értékeket nem csak meglátni, hanem teremteni is. Hogyan lehet önkéntes gondolatokkal és kreatív tettekkel mindennapjainkat szebbné és igazabbá varázsolni” – mondotta többek között az iskolaigazgató. Őt követően a program résztvevőit Jakab István Barna, a megyei tanács alelnöke, Szilveszter Szabolcs alpolgármester, Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke, Deme Ildikó, a tanítóképző projektvezetője, Baumgartner Szilvia, a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium tanára, a projekt koordinátora, Mevlüde Ceran török és Pina Fazzio olasz programvezető köszöntötte angol nyelven. A kávészünet után a Zöld Nap Egyesület külföldi önkéntesei tartották meg előadásukat, majd a csapatok kialakítása és a csapatösszerázó játékok következtek. Délután a tanítóképzőt látogatták meg, majd városnézés következett.

Hírdetés

Ma a résztvevők megnézik az Incze László Céhtörténeti Múzeumot, a Szántó mézespogácsa-készítő műhelyt, majd a Szent Anna-tóhoz kirándulnak. Holnap háromszéki farsangi szokásokkal ismerkednek, majd sporttevékenységeken és szabadidős programokon vesznek részt. A nap szálláshelyükön, az Atrium Szállodában Bálint-napi mulatsággal zárul. Csütörtökön a törcsvári kastélyt és a prázsmári erődtemplomot tekintik meg Kis Emese tanárnő vezetésével.

Pénteken délelőtt a program résztvevői a tanítóképzőben interaktív foglalkozásokon, a Kicsid Gábor Sportcsarnokban pedig a városi Legfarsangon lesznek jelen. Az Erasmus+ program este a Benke Kúriában táncházzal és diplomaosztó záróünnepséggel ér véget.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »