Épületátalakítások és a klímaváltozás

Épületátalakítások és a klímaváltozás

Share 0 Tweet 0 Share

Mi sem mutatja jobban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás szükségességét, mint az, hogy az Európai Unió Éghajlat-politikai Főigazgatósága és Közös Kutatóközpontja megbízásából az erre a témára összepontosító műszaki javaslatokat és bevált gyakorlati megoldásokat összegyűjtő jelentés is készült.

Az elkerülhetetlen változások oka: az ember

Az éghajlatváltozás, amely nem csak a környezet természetes folyamatainak az eredménye, hanem elsősorban emberi tevékenység következménye, régóta jelen van az ember életében. Az üvegházhatású gázok kibocsátása, az erdőirtás vagy a mezőgazdasági állattenyésztés mind-mind felgyorsítják az elkövetkező változásokat. Az ember okozta globális felmelegedés mértéke 10 évente 0,2⁰C. A Föld átlaghőmérséklete 2019-ben 1,1°C-kal haladta meg az iparosodás előtti időkét. A természeti környezetre, és ezzel együtt az emberi faj egészségre és jóllétére nézve is negatív következményekkel jár, ha e mutató akár 2⁰C-kal megemelkedik. Ezért itt az ideje a természeti környezetre negatívan ható emberi tevékenységek korlátozására irányuló intézkedéseknek. Ebben nagy szerepet játszik a széles értelemben vett ipar, ideértve az építőipart, mivel utóbbi felelős az EU üvegházhatású gázkibocsátásának 36%-áért. Egy épület környezeti hatásait tehát már tervezéskor és az építési anyagok meghatározásakor figyelembe kell venni. A fémhulladék újrafelhasználásán alapuló alumínium rendszerek építőipari alkalmazása a fenntartható intézkedések egyik követendő példája. Európa egyik vezető alumínium-rendszer gyártója, az Aluprof pontosan ilyen rendszereket állít elő.

– 2022-ben termékeink 65%-ban újrafelhasznált fémhulladékból készültek – hangsúlyozta az Aluprof ügyvezető igazgatója, Anna Dziunycz. – A bauxitbányászat rendkívül energiaigényes. Az alumíniumhulladék újrahasznosításával az alumínium bauxitból történő előállításához szükséges energiamennyiség kb. 95%-át takarítjuk meg. Nem beszélve a lég- és vízszennyezés mérsékléséről, amelyek ennek köszönhetően 95%, illetve 97%-kal csökkennek – teszi hozzá.

Egyre gyakoribb építőipari gyakorlat az építőanyagok újrahasznosítása. Jó példa erre a pozsonyi Apollo Nivy szálloda épülete: a beruházás egyik alapkitétele az újrahasznosított alumínium felhasználása volt.

Nove Apollo, Pozsony, Szlovákia. Alkalmazott rendszerek: MB-86 SI, MB-SR50N HI+Az energiatakarékosság útján

Az építőipar klímaváltozással kapcsolatos egyik jelentős megpróbáltatása a globális szinten növekvő energiaszegénység. Az épületek energiafelhasználása túl magas (bár az EU-ban ez az érték 40%) az építőipari trendeket az energiatakarékos megoldások irányába tolja. Biztos gyógymódot jelent erre a beruházás környezeti feltételeinek optimális kihasználását és egyéb, energiatakarékos megoldásokat felvonultató passzív építészet. Ilyen megoldást kínál pl. a PHI Darmstadt Passzívház Intézet tanúsítványával bizonyított kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező MB-104 Passive alumínium nyílászáró-rendszer. Az Aluprof e terméke stílusos és egyben a napsütést kihasználó funkcionális, üvegezett homlokzatok kivitelezését teszi lehetővé, amelyek nem utolsó sorban kiváló hőszigetelési, akusztikai és vízzáró jellemzőkkel is büszkélkedhetnek. Ez a rendszer nemcsak a modern passzív építészeti beruházások során, de különböző stílusú és rendeltetésű, már létező épületek korszerűsítésekor is kiválóan alkalmazható.

Vinařství Lahofer (Lahofer borház), Dobšice, Csehország. Alkalmazott rendszerek: MB-78EI, MB-SR50N, MB-104 PassiveKánikula ellen…

A klímaváltozási hatások figyelembevételével történő építkezés nem csak a tervezés szintjén megjelenő környezetbarát megoldásokban mutatkozik meg. Új beruházás esetén egyértelműen szem előtt kell tartani az elhelyezkedést (pl. elkerülve az ártereket), valamint az épülettömb energiatakarékossági szempontok figyelembevételével történő, égtájak szerinti tájolását. A fennálló környezeti körülmények azonban gyakran nem teszik lehetővé a napfény legoptimálisabb kihasználását. Kiváltképp azért, mert a klímaváltozás egy folyamat, ezért már a tervezés során szem előtt kell tartani a klímaváltozás lehetséges jövőbeni hatásait is.

A klímaváltozás egyik leginkább érezhető hatása az egyre hosszabb és forróbb kánikula. A napsugárzás hatékony kihasználása érdekében az ablakok keleti és déli tájolása javasolt, ez azonban az épület egészét túlzott felmelegedésnek teszi ki. Nyári időszakban a beltér felmelegedésének megakadályozására kiváló megoldásnak bizonyulnak a homlokzati redőnyök vagy árnyékoló rendszerek, pl. a MB-SUNPROF, a SKYFLOW vagy a SKYROLL.

Hírdetés

 – Nagy üvegfelületeken alkalmazva gátolják a napsugárzás közvetlen, beltérre gyakorolt hatását, miközben biztosítják a természetes megvilágítást – magyarázza Anna Dziunycz.

Még ennél is fontosabb, hogy az Aluprof homlokzati redőnyei esztétikai funkciójuk mellett az energiatakarékossághoz is hozzájárulnak.

– A külső redőnyök nagyon jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek az ablakok hőszigetelési paramétereit is jelentősen befolyásolják. Egy leengedett redőny esetén a redőny felülete, valamint az ablak és a redőny közötti levegőréteg is további akadályt képez a beáramló meleggel szemben – tette hozzá Anna Dziunycz. – Minél vastagabb ez a réteg, annál jobb hőszigetelést biztosít.

Tetris House, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: SP-E beépített redőnyökKorszerűsítés = alkalmazkodás

A klímaváltozás hatásainak figyelembevételével történő építkezés különösen fontos meglévő épületek esetén – ennek megvalósítására kiváló lehetőség a felújítás vagy korszerűsítés. Modern, energiatakarékos megoldások alkalmazása előtt nem jelent akadályt műemlékjellegű vagy más, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épület sem. Jó példa erre a lengyel fővárosban található Browary Warszawskie sörfőzde újjáépítése. Aluprof termékek alkalmazásával sikerült megőrizni az épület XIX. századi jellegét, egyben optimalizálni energiaigényét. Ennek megvalósulása többek között a kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező MB-86N rendszerű nyílászáróknak volt köszönhető.

– Aluprof alumínium nyílászárók és homlokzati elemek felhasználásának köszönhetően a kivitelezés végeredménye egy olyan impozáns, ipari stílusú épület, amely megfelel az energiatakarékos és környezetbarát építészeti irányzatnak is – világít rá Anna Dziunycz.

– Nem csoda, hogy az újjáépített Browary Warszawskie sörfőzde lengyel és külföldi építészeti szakértők, pl. a magas rangú MAPIC Awards 2022 kiállítás zsűrijének elismerését is kivívta.

JAZZ LOFT, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 SI

Nem kell azonban külföldre utaznunk ahhoz, hogy a klímaváltozáshoz alkalmazkodó műemlékjellegű épület korszerűsített példáit megtekinthessük. A budapesti Jazz Loft Apartments esetében az Aluprof korszerű megoldásai egy XIX. századi magyar malom stílusát idéző korszerűsített, magas szintű energiatakarékossággal is jellemezhető épületegyüttest eredményeztek. Ezt a korszerűsítés során alkalmazott MB-70, valamint rendszerű alumínium nyílászárók felhasználása tette lehetővé. A hőszigetelő betéttel kitöltött alumíniumkeretek és a korszerű tömítéssel előállított többrétegű üvegezés megfelelő hő- és hangszigetelést garantálnak. MB-77HS emelő- és tolórendszerű ajtók alkalmazásával a loft stílust hangsúlyozó, mindazonáltal kiváló hő- és hangszigeteléssel jellemezhető exkluzív, nagy méretű üvegezett ajtókat állítottunk elő.

A műemlékjellegű épületfelújítások között ezek a példák bizonyítják, hogy a régi stílusú épületek egyedülálló stílusban is megfeleltethetők a klímaváltozás mai követelményeinek.

Let’s build a better future!

A klímaváltozás rányomja a változás pecsétjét az épületekre is. Korunk beruházásait a kockázatok figyelembevételével kell megtervezni. Már létező épületek esetén pedig érdemes a globális felmelegedés hatásait szem előtt tartó megoldásokkal számolni. Kétségkívül az építőipar az egyik olyan iparág, amely közvetlenül hat a természeti környezetre, fontos szempont azonban a kivitelezett beruházások tartóssága is. Korszerű, környezetbarát megoldások alkalmazásával, a fenntartható építészeti irányzat megtartásával és a környezettel harmonizáló iparági együttműködéssel a valós éghajlati tényezőknek megfelelő építészeti infrastruktúra alakítható ki. Mindez azért, hogy a jövő generációi is biztonságos körülmények között élhessenek.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.

ALUPROF HUNGARY KFT.
2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/hu

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »