Épp most fogy el a gyerek Covid-vakcina

Épp most fogy el a gyerek Covid-vakcina

Ez Müller Cecília korábbi írásos nyilatkozatából derült ki egy ezt vizsgáló portál számára.

Soknak érzékeli a koronavírusis beteget Magyarországon a Telex, ezért „futott egy kört” vakcinaügyben a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál vakcinaügyben: milyen típusú Covid-vakcinából mennyi érhető el Magyarországon, és ezek meddig használhatók fel?

Rá is talált egy Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett nyilatkozatra egy közbeszerzési dokumentumban, amely szerint még ebben a hónapban teljesen elfogy a gyerekeknek való Covid-vakcina Magyarországon.

„Jelenleg a bivalens eredeti/Omikron BA.1 variánsú vakcina áll rendelkezésre az oltópontokon és az NNGYK disztribútoránál, mindösszesen 81 126 adag mennyiségben, amelynek felhasználhatósági ideje 2024. 04. Az 5-12 éves korosztály számára 50 040 adag 2023. 11 hónapi lejáratú és 40 300 adag 2023. 12. hónapi lejáratú eredeti Vuhani variánsú oltóanyag található a készletben” – írta Müller Cecília a Közbeszerzési Hatóság elnökének.

Hírdetés

Müller Cecília a dokumentumban arról szól, hogy a Közbeszerzési Hatóság elnöke előtt érvel 100 ezer Moderna-vakcina sürgősségi beszerzése mellett.

A dokumentumból továbbá kiderül, hogy Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a múlt héten 700 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről értekezett, de ennél nagyságrendekkel kisebb mennyiségű oltóanyag vásárlásának tervét osztotta meg a kormány.

A felnőtteknek az eggyel újabb vakcinából is rendelt a kormány (amely az eredeti vírustörzs és a BA.1 variáns genetikai információit is tartalmazza), de már ez is idejétmúltnak számított már a beszerzése idején is, mert nem sokkal később már a BA.5 variáns elleni változat is engedélyt kapott, ebből a kormány mégsem rendelt a Pfizertől a portál szerint.

Mint most kiderült, a gyerekeknek viszont már az eggyel korábbi változat sem volt elérhető itthon, és az a régi vakcinatípus, amelyből kaphattak, szintén még e hónapban elfogy.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »