Építészet határom innen és túl – új kiállítás nyílt a komáromi Limes Galériában

Építészet határom innen és túl – új kiállítás nyílt a komáromi Limes Galériában

A komáromi Limes Galériában 2024. április 5-én új kiállítás nyílott Eszenyi Ákos építőművész grafikáiból és építészeti munkáinak tervezeteiből, képeiből. A tárlat az Építészet határom innen és túl címet viseli és komáromi bemutatását a Pro Arte Danubii – Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás rendezte meg.

A rendezvényt az est házigazdája, Farkas Veronika művészettörténész nyitott meg, üdvözölve a komáromi származású építészt, annak családját, baráti körét és valamennyi vendéget. A Limes Galéria jelen kiállításán az átlagosnál nagyobb számú érdeklődő jelent meg.

Eszenyi Ákos munkásságát Istenes József műépítész méltatta, mely szerint sikerének titka a szakmaiságban és emberi hozzáállásában rejlik. A mestert az organikus építészt elkötelezettjének tartja, aki hisz a helyhez köthető, tájba illeszthető építészetben, de tisztes távolságból szemléli a számára lélektelen technokrata architektúrát.

Eszenyi Ákos 1971-ben született Észak-Komáromban; építészmérnöki diplomáját az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán szerezte meg 1995-ben. Tanulmányait folytatva elvégezte a Makovecz Imre nevével fémjelzett Kós Károly Egyesülés Vándoriskoláját. Ezen a posztgraduális képzésen céhes mintára, félévenként más-más helyeken gyakornokoskodott.

Munkáira jellemző, hogy funkcionalitással együtt az adott környezethez való illeszkedés egyensúlyát keresi. Egyensúly pedig akkor van, ha egy laikus szemlélő is megtalálja benne a neki tetszőt, a szépet, még ha nem is tudja elsőre megfogalmazni, hogy miért.

Hírdetés

Eddigi szakmai pályafutása során több Székelyföldi építészeti pályázaton is sikeresen szerepelt. 1995 és 2020 között számos grafikai és építészeti kiállítása volt, ezek közül az első önálló kiállítás 2010-ben valósult meg, Budapesten. Részt vett munkáival a Kós Károly Egyesülés 30. jubileumi kiállításán, 2019-ben Budapesten; továbbá 2020-ban a Vándorokból mesterek című kiállításon, a Magyar Építőművészek Szövetsége Székházában.

Eszenyi Ákos építőművész háláját fejezte ki Farkas Veronika művészettörténésznek, hogy a Pro Arte Danubii – Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás által teljesülhetett az az álma, hogy szülővárosában, Komáromban sor kerülhetett munkásságának bemutatására. Továbbá köszönetet mondott családjának, hozzátartozóinak és minden jelenlévőnek, hogy megtisztelték jelenlétükkel a kiállítást.

Az alkotóművész saját maga is röviden felvázolta életútját, hangsúlyt fektetve gyermekkorára is, kiemelve édesanyja szerepét, aki három éves korában zsírkrétát adott a kezébe, ezzel bevezetve a rajzolás művészetébe, majd alapiskolai pedagógusait, akiknek pozitív értékelései előre lendítették, és nem utolsó sorban rajztanárát, Szilva Józsefet, festő és grafikusművészt, akinek szárnyai alatt az olajfesték illatának bűvkörébe esett.

A rendezvény egész folyamatát élő gordonka muzsika tette kellemessé, és az ünnepi beszédeket követően a jelenlévők érdeklődéssel tekintették meg a kiállított képeket.

A Limes Galéria Építészet határom innen és túl című tárlatát 2024. április 28-ig, hétköznapokon 14.00 – 17. 00 óra között tekintheti meg a közönség, esetlegesen más időpontokban személyes megegyezés szerint. Érdeklődni a +421 903 719 493-as telefonszámon lehet.

Buday Mária A fotók a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »