Energiaárak: soha véget nem érő történet

Energiaárak: soha véget nem érő történet

Egyre nagyobb a kommunikációs káosz a jövő évi lakossági energiaárakkal kapcsolatban, és ezekről a hétfői kormányülésen sem született egyértelmű döntés.

A kormányválság a jövő évi lakossági energiaárakkal kapcsolatos kormányzati kommunikációra is rányomja a bélyegét. Míg a kormánypárti politikusok többsége drasztikus áremelésekkel riogat, ami szerintük a kormányt épp elhagyni készülő SaS gazdasági miniszterének, Richard Sulíknak a hibája, ez utóbbi szerint a helyzet korántsem ilyen vészes.

Hírdetés

Eduard Heger kormányfő múlt pénteken még azzal riogatott, hogy a jelenlegi becslések szerint „jövőre a felével emelkedik a gáz és az áram ára a háztartások számára”, miközben a villanyáramnál ennek a feltétele a fogyasztás 15 százalékos csökkentése. „Ellenkező esetben a drágulás 100 százalék körül lesz” – jelentette ki Heger, aki szerint a közelgő energiaválság a finanszírozás szempontjából talán még rosszabb lesz, mint amilyen a koronavírus-járvány volt. Hasonlóan markáns véleményt fogalmazott meg múlt pénteken ezzel kapcsolatban Igor Matovič pénzügyminiszter és Milan Krajniak munkaügyi miniszter is. Sulík szerint azonban mindhárman túloznak. „A múlt pénteki nyilatkozatokkal ellentétben a lakossági áram ára jövőre nem emelkedik jelentősen, aminek azonban a feltétele az, hogy a háztartások a 2020-as referencia-időszakhoz képest 15%-os energiamegtakarítást érjenek el” – mondta el Sulík a kabinet hétfői ülése előtt. „Akik 15%-ot takarítanak meg, azoknak az ár nagyon közel lesz ahhoz, amit ma fizetnek” – ígéri Sulík.

Hogy kinek is van igaza, azt a hétfői kormányülést követően sem tudhattuk meg. Karol Galek gazdasági államtitkár szerint ugyanis a hétfői találkozó csupán informális jellegű volt, egyetlen konkrét döntés sem született. „Felvázoltuk a cselekvési tervet, és szétosztottuk a feladatokat” – tette hozzá az államtitkár, aki szerint az energiaárak a szerdai kormányülésen is terítékre kerülnek. Heger szerint az energiaárakkal kapcsolatos jogszabályokat a parlament szeptemberi ülésén gyorsított eljárásban szeretnék elfogadni. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »