Emlékezzünk együtt! – Egy éve tett apostoli látogatást Magyarországon Ferenc pápa (2. nap)

A Szentatya 41. apostoli útja alkalmával 2023. április 28–30. között Magyarországra látogatott. Összeállításunkban a hírportálunkon megjelent tudósítások, riportok, interjúk alapján felidézzük az egy évvel ezelőtt történteket – az alábbiakban a második nap eseményeit.

Április 29-én, szombaton reggel Ferenc pápa – kifejezve szeretetét, együttérzését a legrászorultabbak iránt – magánlátogatást tett a Budapest XII. kerületi Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, melyben szociális intézmény, óvoda, általános iskola és különleges gyermekotthon működik.

Ferenc pápa az egész épületegyüttest bejárta. A közösséggel a nagyebédlőben találkozott. Inotay György, a fenntartó Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) igazgatója köszöntötte a Szentatyát, majd az otthon kórusa műsort adott. A pápa ezután rövid beszédet mondott, melyben úgy foglmazott: „Együtt járunk a valósággal, úgy fogadjuk el a valóságot, ahogy elénk jön, hogy elő tudjuk mozdítani, tovább tudjuk léptetni. Ez tiszta evangélium!”

Az otthonban tett látogatásról szóló összefoglalónk ITT olvasható.

Szombaton délelőtt a budapesti nunciatúrán magánfogadáson találkozott Hilarion Alfejev metropolitával, aki 2022. június 7-e óta a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója. A Szentatya öleléssel fogadta a metropolitát és megcsókolta a mellkeresztjét.

A délelőtt folyamán Ferenc pápa a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel, valamint az őket támogató szervezetek tagjaival találkozott.

A templomban hatszázan, a kertben ezren várták imádkozva, énekekkel a Szentatyát. A szegényeket támogató szervezetek, közösségek – Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Katolikus Szeretetszolgálat, Csak Egyet Szolgálat, Sant’Egidio közösség, Új Jeruzsálem Katolikus Közösség, Szeretet Misszionáriusai, Jezsuita Karitatív Szolgálat – nevében egy-egy imádság hangzott el. 

A Sant’Egidio közösség tagjai negyven fővel, a budapesti, pécsi, monori szegény és menekült barátaikkal a kertben várták a pápát örömmel, jó hangulatban – riportunkat IDE KATTINTVA olvashatják.

A templomban Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke fogadta a Szentatyát – beszéde ITT olvasható.

Majd tanúságtétéek hanzottak el: Kanalas Brigitta máriapócsi családanya (Nyíregyházi Egyházmegye), Jakovlev Oleg és családja, menekült apuka, anyuka és öt gyermek (Ukrajna), Kunszabó Zoltán állandó diakónus és Kunszabóné Pataki Anna, a Csak Egyet Szolgálat alapító vezetője számolt be röviden életéről, szolgálatáról, megélt hitéről. A tanúságtételeket IDE KATTINTVA olvashatják.

„Nem elég csak kenyeret adni, ami a gyomrot táplálja, hanem az ember szívét is táplálni kell! A tevékeny szeretet nem pusztán anyagi és szociális segítségnyújtás, hanem az egész emberre figyel, és Jézus szeretetével talpra akarja őt állítani: olyan szeretet, amely segít visszanyerni szépségünket és méltóságunkat… 

Arra bátorítalak benneteket, hogy

Szent Erzsébet életének egyik epizódjában az Úr rózsává változtatta azt a kenyeret, amelyet ő a rászorulóknak vitt. Így van ez veletek is: amikor vállalkoztok arra, hogy kenyeret vigyetek az éhezőknek, az Úr kivirágoztatja az örömöt, és az általatok nyújtott szeretettel illatosítja be életeteket” – fogalmazott Ferenc pápa. 

Beszédének magyar nyelvű fordítását ITT olvashatják.

A Szentatya szegényekkel és menekültekkel, valamint az őket támogató szervezetek tagjaival való találkozásának megindító pillanata volt Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, amikor a program végén a szendrőládi roma kórus tagjai elénekelték Ferenc pápa felett az ároni áldástA pápa odament hozzájuk üdvözölni őket, majd miután kérte, hogy imádkozzanak érte, megrendülten, könnyezve hallgatta a kórus énekét.

Hírdetés

A rendezvény után a helyszínen többen is nyilatkoztak, mi érintette meg őket a találkozás során – riportunk IDE KATTINTVA olvasható.

Ferenc pápa a Szent Erzsébet-templomból a közeli Istenszülő Oltalma templomba ment, hogy a görögkatolikus közösség felé is kifejezze közelségét. A templom ajtajában a Szentatyát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita fogadta, majd együtt vonultak az ikonosztáz elé, ahol Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is üdvözölte őt. Kocsis Fülöp érsek köszöntő beszédét ITT olvashatják.

A görögkatolikus közösségnél tett rövid látogatása után, a templomból kijőve Ferenc pápa odament az utcán összegyűlt emberekhez is.

Délután Ferenc pápa fiatalokkal találkozott a budapesti Papp László Sportarénában. Az eseményen 11 ezer 14–25 év közötti fiatal vett részt az egész országból és a határon túlról. A Forráspont rendezvény keretében énekkel, tánccal várták a fiatalok a Szentatyát. Ő a pápamobillal körbement a küzdőtéren, mosolyogva, integetve üdvözölte a jelenlévőket, az első sorokban a mozgássérült fiatalokat külön is köszöntötte.

A pápát Palánki Ferenc püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke fogadta – köszöntője ITT olvasható.

Rövid néptáncbemutatót követően fiatalok tettek tanúságot a hitükről a pápa előtt: Krabót Bertalan, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, Csóka Dóra, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Levcsenkó Tódor, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákja, valamint Nagy Krisztina, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatója. A tanúságtételeket IDE KATTINTVA olvashatják.

Ferenc pápa a fiatalokhoz szólva úgy foglamazott: „Jézus egyetértene egy közmondásotokkal, remélem, hogy jól mondom: Aki mer, az nyer. De kérdezhetitek: Hogyan lehetünk nyertesek az életben? Két alapvető lépés van, csakúgy, mint a sportban: először is, tűzz ki magas célokat, másodszor pedig eddz.” Jézus „a lehető legjobb edző. Ő meghallgat téged, ő motivál, ő hisz benned – Tudtad ezt? Ő hisz benned! –, tudja, hogyan hozza elő belőled a legjobbat. És mindig arra hív, hogy csapatjátékos legyél: soha ne egyedül, hanem másokkal együtt! Ez nagyon fontos! 

Ferenc pápa beszédének magyar nyelvű fordítását ITT olvashatják.

A rendezvény után több fiatal, valamint Böjte Csaba testvér is megosztotta friss élményeit – riportunk IDE KATTINTVA érhető el.

Az ifjúsággal való találkozás után visszatérve az apostoli nunciatúrára a pápa fogadta Budapest főpolgármesterét, Karácsony Gergelyt feleségével és gyermekeivel együtt.

A hagyományok szerint amikor a jezsuita pápa hivatalos látogatáson felkeres egy országot, mindig külön találkozik a helyi rendtársaival. Így történt ez magyarországi útján is. Az egyházfő a jezsuiták, azaz a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya tagjait  szombaton 18 órakor fogadta szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán.

* * *

A Magyar Katolikus Egyház Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján – 2024. április 23. és 25. között – nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába.  Mintegy 1200 magyar zarándok vett részt az eseményen. 

Április 23-án a lateráni bazilikában megtartott szentmise főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke volt.

Az esemény második napján, április 24-én a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK elnökhelyettese mutatot be szentmisét.

Április 25-én a Szentatya fogadta a magyar zarándokokat a vatikáni VI. Pál teremben.

Ezt követően Erdő Péter bíboros, prímás a római Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál mutatta be a zarándoklat záró szentmiséjét.

Fotó: Lambert Attila, Merényi Zita, Turjányi Tuzson, Csapó József, Zuggó Zsolt

Magyar Kurír
(sza)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »