Emlékezők balról

Emlékezők balról

Eddie Mulholland/AFP

 

Karácsony Gergely: Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ

„II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét. Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata. Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval. Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség!”

Gyurcsány Ferenc: Ők azt mondják: Isten óvja a Királynőt!

„Nem tudjuk, ki rendeli életünket.

De dolgunk, ha már a miénk, hogy arra használjuk, amire rendeltetett.

II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt.

Nagyon messziről, innen egy másiknak tűnő világból becsültem.

Hírdetés

Egy világ, és az általa vezetett Brit Birodalom omlott össze az ő uralkodása alatt, ő meg vezette országát egy új világba, megrendítően alázatosan, mégis magabiztosan.

Ha alattvalója lennék, megsiratnám. És így is.

Ők azt mondják:

Isten óvja a Királynőt!

Óvja!

Nemzetével együtt gyászolunk.”

Tóta W.: II. Erzsébet egy totálisan jelentéktelen alak

Nem hagyta szó nélkül Tóta W. Árpád sem, hogy csütörtökön 96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit királynő. A HVG publicistája közösségi oldalán osztotta meg három hónappal ezelőtti cikkét, melyben többek között arról ír, hogy „az ünneplésnek, ahogy magának II. Erzsébetnek, természetesen semmi felfogható értelme nincsen.”

Az újságíró szerint a most meghalt királynő hetven évvel ezelőtt lépett trónra „ez az asszony, hogy aztán hetven évig ne csináljon semmi említésre méltót”. Ezek után azt írta, „jól van az úgy, hogy II. Erzsébet egy totálisan jelentéktelen alak”.

II. Erzsébet nem sütött süteményt a briteknek, nem vigyázott a gyerekeikre, és ha netán megszólalt, akkor pont a fölöslegesen motyogó mammer színvonalát hozta” – jelentette ki, majd felhánytorgatta, hogy a briteknek milyen sokba került a királyi család eltartása.

Kijelentette, a „nagymama napjai megszámláltattak, az alapvetően szerethető Erzsébet helyébe hamarosan egy király lép, és akkor a királyság létjogosultsága újult erővel vethető fel”. III. Károly királyt – ,aki a cikk írásakor még csak herceg volt – Tóta W. egy „híresen buta és visszataszító alak”-ként jellemezte.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »