Együtt lenni jó

Együtt lenni jó

Öt évvel ezelőtt a pécsi Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézet az akkor aktuális Légy biztonságban! közlekedés- és internetbiztonsági Erasmus+ köznevelési projektjéhez keresett a már meglévő muravidéki és erdélyi partnerintézmény mellett még egy felvidékit is. A királyhelmeci közös igazgatású iskolával ilyen módon alakult ki a máig tartó szoros barátságuk.

A pécsiek 2022-ben indult kétéves, szintén Erasmus+, Magonc elnevezésű projektjének köszönhetően három ország sajátos nevelési igényű gyerekei között a királyhelmeciek is megismerkedtek az önfenntartáshoz, az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen zöldségekkel és növényekkel. Megtanulták a termesztésük, betakarításuk és tartósításuk mikéntjét. Április végén már egy újabb, immár a harmadik közös projektjüket valósították meg.

Ahogy a pécsi iskola projektvezetője,Pabstné Adorján Zsuzsanna lapunknak elmondta, intézményük 2020-tól Erasmus akkreditációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a 2020–2027-es időszakban tanfolyamokat, szakmai utakat, a gyerekeknek csoportos utazásokat szervezhetnek. Ennek keretén belül járt a 6 tagú pécsi gyerekcsapat és az őket kísérő 3 pedagógus a királyhelmeci iskolában. 

Ahogy az anyaországi gyerekek ottjártamkor elárulták, nagy élmény volt számukra megismerkedni határon túli magyar sorstársaikkal, nagyon jól érezték magukat Királyhelmecen. Nem is tudtak egyetlen dolgot kiemelni, ami leginkább tetszett volna nekik, mindennel elégedettek voltak. Először tapasztalták meg a történelemórákon tanult megváltozott államhatárok mindennapokra vetített valóságát.  Azt már a királyhelmeci iskola igazgatónője, Kondor Melinda pontosította, hogy a közös plakátfestésen túl vendégeik számos más tevékenységbe is bekapcsolódhattak. Egy énekórára is beültek, hogy közösen énekelhessenek. Meglátogatták az iskola kerámiaműhelyét, egyik délután pedig a Duna Menti Tavaszra készülő Varázskerék színjátszó csoport próbáját is érdeklődő figyelemmel, nagy élvezettel nézték végig. 

A közösségi festés során együtt gondolkodhattak, nonverbális kommunikációs, és együttműködési készségeiket fejleszthették. A két plakátfestő csoportban vegyesen voltak pécsi és királyhelmeci gyerekek, így eleve sokkal érdekesebb plakátok születtek, amelyeken a kreativitáson túl a szimbólumoké volt a főszerep, ezekkel kellett üzenetet közvetíteni.

Hírdetés

A pedagógusok mindegyike azon a véleményen volt, hogy a köznevelési Erasmus+ projektek kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjék egy szomszédos ország kultúráján túl annak oktatásügyét is, tapasztalatokat gyűjtsenek és cseréljenek, a látott jó ötletekből, illetve gyakorlatokból inspirálódjanak.  Ahogy Zsuzsanna megjegyezte, az egészséges gyerekekkel összevetve, kicsit nehezítő körülmény számukra a speciális igényű diákok utaztatása, hiszen sokkal nagyobb figyelmet igényelnek. 

A pécsi csapattal ittlétük utolsó napján találkoztam, amikor a frissen szőtt, éppen szárba szökkent barátságokat a való világban búcsú szakította meg, hogy aztán a virtuális térben továbbra is fenntartva a kapcsolatokat arról álmodhassanak a gyerekek, milyen jó lesz majd a pécsi iskolájukban, egy újabb projektnek köszönhetően viszontlátni helmeci társaikat.

Az még a jövő kérdése, vajon a mediterrán hangulatú városban, a helyszínen mutatják-e meg nekik az iskola két terápiás kutyáját, vagy a közeljövőben majd mentoraikkal eljönnek a Bodrogköz szívébe.  

Megjelent a Magyar7 2024/19.számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »