Emil Boc nagyon nekiment az egészségügyi miniszternek az oltási kampány finanszírozását illetõen

Emil Boc nagyon nekiment az egészségügyi miniszternek az oltási kampány finanszírozását illetõen

A román sajtó kiemelt témaként kezelte Emil Boc Kolozsvár polgármesterének és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszternek a szájkaratéját, ahol az oltási kampány lebonyolítása és annak finanszírozása miatt esett össze a két fél.

Emil Boc a Digi24 hírtelevízió műsorában szemrehányást tett ugyanis arról, hogy a miniszter „pénz nélkül nem tűzhet ki feladatokat”, és hogy a polgármesterek nagyon fel vannak háborodva az egészségügyi miniszter hozzáállása miatt, aki „figyelmen kívül hagyja az EU-s elveket”.

Kolozsvár polgármestere úgy érvelt, hogy bár minden polgármester elkötelezett az oltási kampány iránt, a minisztérium nem ruházhat feladatokat úgy az önkormányzatokra, hogy előtte ne biztosítana anyagi fedezetet.

Hírdetés

A konfliktus előzménye, hogy a Romániai Municípiumok Egyesülete felkérte az egészségügyi tárcát, nyújtsanak pénzügyi forrást a koronavírus elleni oltási központok felállításához és megszervezéséhez, működtetéséhez, valamint az oltási központokban dolgozó orvosi és kisegítő személyzet fizetéséhez, mivel mindezekre nincs elegendő forrásuk az önkormányzatoknak.

Január 15-én ugyanis indul az oltási ciklus második szakasza, ahol az egészségügyi dolgozókon kívül más tevékenységekben résztvevő embereket kell beoltani. Ezen kívül pedig számítani kell azzal, hogy a Pfizer–BioNTech vakcinák mellett beérkeznek a Moderna által fejlesztett oltóanyagok is, tehát növekedni fog a napi oltások száma.

Az egyesület azzal vádolja a minisztériumot, hogy figyelmen kívül hagyták azt az EU-s elvet, miszerint a helyi közigazgatási intézmények irányába nem hozhatnak rendeletet megfelelő pénzügyi fedezet nélkül.

A polgármesterek felháborodása lényegében akkor robbant ki, amikor Vlad Voiculescu pénteken este kijelentette: egy sürgősségi kormányrendeleten dolgoznak, amelyben a koronavírus elleni oltás során résztvevő személyzet fizetségét szabályozzák.

Ebben az áll, hogy az oltásban résztvevő orvosnak óránként bruttó 100 lej, az asszisztensnek 50 lej, az oltásokat regisztráló személyzetnek 25 lej jár. Voiculescu hangsúlyozta: erről a rendeletről a következő kormányülésen tárgyalnak. (digi24/romania.europalibera.org/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »